Milijan Brkić će Kolindi Grabar-Kitarović odraditi kampanju u Hercegovini

Milijan Brkić

Iako se Milijan Brkić, zamjenik predsjednika HDZ-a, bio distancirao od predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović jer se u jeku afere SMS odrekla svog savjetnika, a Brkićeva bliskog suradnika Vlade Galića, njihovi odnosi uoči predsjedničke kampanje ipak su otoplili.

Brkić se tako, prema informacijama iz HDZ-a, ponovno približio K. Grabar-Kitarović, njih su dvoje obavili razgovor, a možda i izgladili situaciju u kojoj se predsjednica, odričući se savjetnika zbog afere SMS, zapravo odrekla i Brkića koji joj je prije pet godina odradio veliki dio pobjedničke predsjedničke kampanje, piše Večernji list.

U aferi SMS Brkića i ekipu sumnjiči se da su prisluškivali sebi bliske ženske osobe. Izvori iz HDZ-a i predsjedničina stožera kažu da će Brkić, s pozicije zamjenika predsjednika HDZ-a, operativno sudjelovati u njezinoj kampanji te da će u kampanji, kao i prije pet godina, biti zadužen za birače u Hercegovini.

– Predsjednica i Brkić imali su problema u odnosima, ali dogovor je da on sudjeluje u kampanji. Uostalom, predsjednica je kandidatkinja HDZ-a, Brkić je zamjenik predsjednika i logično je da i on da svoj doprinos u kampanji. Njegove vještine na terenu su poznate, a nama je potreban svaki čovjek – rekao je za Večernji list izvor iz predsjedničina stožera. Time su otklonjeni raniji stavovi da će Brkić biti pasivan ili da će pak otežavati kampanju.

U HDZ-u se čuju i informacije da je predsjednica i Ivana Anušića izabrala za šefa svog stožera na Brkićev prijedlog, odnosno da je njegov izbor rezultat dogovora predsjednice i Milijana Brkića koji je javno pohvalio Anušićev izbor. Iako se Anušića percipira kao čovjeka koji je blizak Brkiću, on je uspio pod okrilje HDZ-a vratiti Osječko-baranjsku županiju, dobro kotira na terenu, dragovoljac je Domovinskog rata i ima prolaz kod desnijeg biračkog tijela.

U HDZ-u se također čuje da Brkić nije ni u tako lošim odnosima s Plenkovićem kako se to javno prikazuje, nego da se obojica političara vode onom “ruka ruku mije” i interesno se povezuju kada im to odgovara.

U svakom slučaju, budući da će se Kolinda Grabar-Kitarović za desno biračko tijelo boriti s Miroslavom Škorom i da će u kampanji morati zahvatiti i birače kojima je aktualni HDZ “prelight”, ne čudi da ponovno uspostavlja pakt s Brkićem i ufa se u njegove operativne sposobnosti, ako su one i dalje na onoj razini od prije pet godina kada je njegova moć na terenu proizlazila iz moći koju mu je davao tadašnji predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

Predsjednica u svoj stožer, odnosno u ekipu koja će je podržavati u kampanji, okuplja uglavnom Plenkovićeve oponente u HDZ-u koji dobro kotiraju u desnom biračkom tijelu (Stier, Penava, Jelić, Brkić…), što u Plenkovićevu krugu izaziva nervozu.

Zato i ne čude poruke iz njezina kruga ljudi da neće dozvoliti da se preko nje i njene kampanje vode obračuni u HDZ-u jer su u dijelu medija izvori iz HDZ-a bliski Plenkoviću neslužbeno bili napali Davora Ivu Stiera kada je rekao da u kampanji neće napadati Škoru jer je predsjedničin politički suparnik Zoran Milanović.

U dijelu HDZ-a komentiraju da su te procjene Stiera da se napadne bile krive, međutim pravo lice odnosa u HDZ-u pokazat će se kada se predsjednička kampanja zahukta…, piše Večernji list.