Milanović stao u obranu banaka

Zoran Milanović, SDP
Milanović je ocijenio da se time samo želi napuniti proračun i kazao da se SDP zalaže za uvođenje poreza na dividendu i kapitalnu dobit. 'Radi se o kratkotrajnoj i ishitrenoj mjeri kojom se želi napuniti proračun', kazao je Milanović na konferenciji za novinare u središnjici SDP-a komentirajući najave da bi Hrvatska mogla uvesti porez na aktivu banaka. 'Mogu reći da nisam ni sanjao da ću se naći u situaciji da jednom govorim u prilog banaka', rekao je Milanović i poručio Vladi da, ako želi biti efikasna, uvede porez na dividendu i kapitalnu dobit. Dodao je kako nije bitna stopa po kojoj bi se oporezivala dividenda i kapitalna dobit, već je, kaže, bitno da takav porez postoji. Pozvao je premijerku Jadranku Kosor da se što prije očituje želi li stvarno uvesti porez na aktivu banaka, odnosno na ukupna sredstva kojima barataju u nekoj zemlji, upozoravajući da uvođenje takvog poreza ne podržava struka, ni guverner HNB-a.
'Sada kada kamate počinju padati ili stagniraju, zbog uglavnom povoljnih vanjskih faktora, vlada želi uzeti određeni postotak od aktive banaka, a da je to štetno govorili su mnogi', kazao je i naglasio da banke, ako se taj porez uvede, mogu povećati kamate na kredite, ali i povući svoju aktivu iz Hrvatske i 'raditi preko svojih banaka majki u inozemstvu'. 'Radi se o kratkoročnoj i ishitrenoj mjeri koja može prouzročiti dodatne štete', ocjenjuje Milanović.

U društvu s BiH i Srbijom

Podsjetio je pritom da je SDP prije godinu i pol u dana saborsku proceduru 'u interesu zaštite građana' uputio prijedlog posebnog zakona o porezu na kamate za kredite preko devet posto. To je bilo vrijeme, rekao je, kad je Hrvatska ušla u recesiju, ali za razliku od ostalih zemlja kamate su tada u Hrvatskoj rasle, te je SDP tada predložio da se na kredite uvede poseban porez kako bi se destimuliralo banke da tako postupaju, a to je odbijeno. U međuvremenu je Vlada, nastavlja, propustila donijeti realan proračun za 2010. i odmah s proračunom i mjere za gospodarski oporavak već je to, kazao je, učinjeno pola godine kasnije. 'Danas je Hrvatska i dalje u dubokoj recesiji i ne oporavlja se, a prema procjenama Svjetske banke i EBRD-a spada u svega nekoliko zemalja koje u ovoj godini neće ostvariti gospodarski rast', upozorava Milanović dodajući da smo po tome u društvu Srbije i BiH. Navodi kako je porez na aktivu banaka uvela Mađarska, ali, naglasio je, to nije dočekano dobro nigdje, ni u Europi ni u svjetskim financijskim krugovima.

Piše: P.Z., Hina