MIJO ZIDAR Dvostruki kriteriji prilikom izvještavanja, Imotski je izložen medijskom linču

Mijo Zidar
hercegovina.info

Na tradicionalnoj karnevalskoj Bakovoj povorci u nedjelju u Imotskom spaljena je lutka homoseksualnog para s figurom 'djeteta' na kojoj je nalijepljena fotografija SDP-ova saborskog zastupnika Nenada Stazića sa zvijezdom petokrakom na čelu.

Ovaj čin izazvao je burne reakcije u hrvatskoj javnosti, a Imoćani smatraju kako je to jedno doba u godini kada možeš bez straha i ljutnje s druge strane reći što misliš.

“Ono što zabrinjava u ovom slučaju su dvostruki kriteriji medija prilikom izvještavanja o ovom događaju i napuhavanje cjelokupne situacije. Ljudi koji ne poznaju tradiciju poklada u Imotskom i koji, u većini slučajeva, nikada nisu kročili u taj grad, izlaze iz granica novinarstva i rade svojevrsni medijski linč nad ovim gradom.

Pri tom ne mislim samo na njihove privatne profile nego i na tekstove koje objavljuju u medijima u kojima rade. No kada već spominjem privatne profile, novinarka Sandra Bartolović na svom je Twitteru napisala da „Zemlja u kojoj inkvizicija spaljuje lutke duginih obitelji zaslužuje isključivo izobilje koronavirusa i nestašicu zaštitnih maski.

Nitko od mainstream medija to nije shvatio kao prijetnju ili poziv na linč niti je itko to osudio”, rekao je novinar iz Imotskog Mijo Zidar za hercegovina.info.

Saborski zastupnik Nenad Stazić prokomentirao je paljenje lutke gay para u nedjelju u Imotskom, u kojem je i on bio jedan od likova.

“Ja sam ponosan. Prije godinu ili dvije spalili su Antu Tomića. Dakle, ja bih radije gorio s Antom Tomićem nego živio s tim primitivcima. Živjeti s tim primitivcima je daleko teže nego gorjeti na lomači. 1600. godine su spalili Giordana Bruna, takav mozak spaliti, a njegovog su inkvizitora proglasili svecem”, kazao je Stazić medijima.

Njegovu izjavu Zidar smatra neprimjerenom i eklatantnim primjerom kako se ljevica u Hrvatskoj zalaže za slobodu govora samo onda kada se to slaže s onim što oni promoviraju.

“Ne radi se tu o govoru mržnje nego o neprikladnom govoru i etiketiranju, koje ne bi smjelo biti dozvoljeno u javnom diskursu, a posebno kada je u pitanju saborski zastupnik i to lijeve provenijencije, koja se, kao, zalaže za slobodu mišljenja, govora i iskazivanja različitosti. Ovo što je on iskazao jest eklatantan primjer kako se ljevica u Hrvatskoj zalaže za slobodu govora samo onda kada se to slaže s onim što oni promoviraju. Nazvati nekoga primitivcem samo zato što se je iskazao svoje mišljenje i pri tom uz to vezati katoličku crkvu, koja s maškarama u Imotskom apsolutno nikakve veze nema, može samo netko tko želi raditi podjele u društvu, koje je ionako duboko podijeljeno ideološkim pitanjima”, istaknuo je Zidar za hercegovina.info.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.