Mesić svojim izjavama sramoti sebe, svoj narod i Hrvatsku

Slično je i u drugim zemljama.Ništa čudno, rekli bi lobisti zaduženi za plasiranje različitih priča koje slzuže za uljepšavanje tuđih slika i namjera.

Piše: Stipe Puđa - Večernji list

Jer, sve je to u cilju postizanja što većeg političkog i svakog drugog efekta za sovju zemlju i svoj narod. U ostvarenju tih ciljeva nerijetko se na istoj strani nađu oni koji ne dijele ista, a ni slična politička uvjerenja. Primjer Stjepana Mesića i dr. Ive Banca su najočitiji.Dok se oni duboko razilaze po pitanju partizanskih zločina, u pogledu pitanja biH i položaja bh Hrvata obojica imaju iste poglede.

Neskloni su svojim sunarodnjacima, dok u isto vrijeme opravdavaju i brane baš sve političke poteze koji se iz Sarajeva vuku protiv Hrvata. Teško je reći u čemu leži pravi razlog takvom lobiranju za Bošnjake: lobistički novci ili nešto drugo. No, jedno je sigurno.Ni Mesić, a ni dr.Banac svojim stavovima i istupima ništa dobroga nisu donijeli ni BiH, a ni njezinim narodima. Obojica szu umjesto mostova suradnje gradili mostove razgradnje. Pogotovu u tome je prednjačio Mesić, koji je jedan od najvećih krivaca što se Hrvatska distancirala od tamošnjih Hrvata, i što, kao potpisnica Daytonkog sporazuma, nije intervenirala na njihovoj zaštiti.

No, nije to jedini Mesićev grijeh. Ima ih toliko da se s pravom mnogi pitaju zašto hrvatska Vlada i dan danas tom čovjeku plaća troškove predsjedničkog ureda i svitu koja mu služi. Najnovije Mesićevo omalovažavanje i vrijeđanje prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana u intervjuu njemačkoj agenciji DPA, ponovo je zaprepastilo javnost. Mesić je po tko zna koji put ponovo osramotio ne samo sebe, već i svoj narod i svoju zemlju koju je 10 godina predstavljao.

Izjaviti da je ratna uloga prvog predsjednika RH dr. Franje Tuđmana "potpuno precijenjena" te da je "bilo koji vozač tramvaja bio bi u stanju (tada) biti načelu države", može samo čovjek koji je patološki opsjednut Tuđmanom. Vjerujem da se nakon ovih izjava srame i oni rijetki koji su u hrvatskom iseljeništvu glasovali za Mesića. Srame ga se i u Domovini, jer nije normalno da netko tako sije mržnju prema čovjeku koji već desetljeće nije među živima. Mesić jednostavno ne može podnijeti da je Tuđman više omiljen i poštovan nego svi ostali hrvatski političari zajedno.

Pokazala je to i najnovija anketa u kojoj je predsjednik Tuđman daleko najpopularniji hrvatski čovjek od osamostaljenja. Nakon svega toga, bude mi žao bivšeg predsjednika Mesića. Za razliku od Tuđmana, njegovu nasljedniku teško da će itko ikada podići bilo kakav spomenik ili trg u nekom hrvatskom gradu. Možda ipka Mesić negdje dobije ulicu ili trg. Možda u Sarajevu i Tripoliju, ukoliko u tim gradovima u budućnosti budu vladali političari poput Silajdžića Gad****dafija.Ako to ikad i bude, onda će to biti samo za zasluge, one lobističke.

I na kraju, kad Mesić prigovara dr. Tuđmanu za pogreške u vrijeme njegove vladavine, čini nam se da je jedna od najvećih grešaka dr. Tuđmana ta što je u svojoj blizini imao Stjepana Mesića.