Martinu Sagneru – Dudeku nagrada za životno djelo

Martin Sagner

...ove će godine primiti nagradu Koprivničko-križevačke županije za životno djelo "za najviše uspjehe u radu i osobite zasluge na području umjetničkog rada."
Za ovo iznimno priznanje predložila ga je koprivnička Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.). Naime, ovaj veliki umjetnik rođen je u Podravini (Novigrad Podravski, 11. kolovoza 1932.), a sa nekim svojim iznimno uspješnim ulogama, poglavito u tv-serijama "Gruntovčani" i "Mejaši" proslavio je i svoj rodni kraj, pa se slobodno može reći da je nakon slikara Ivana Generalića i humaniste dr. Žarka Dolinara ovaj glumac najpoznatiji "Podravac u svijetu". Međutim, malo je znano da je Sagner bio i sudionik hrvatskog Domovinskoga rata, u kojem je prema Registru branitelja u MORH-u proveo 226 dana, kao dragovoljac! Dva puta bio je i saborski zastupnik (HDZ), a pamti se da je i 4. rujna 1993. položio kamen temeljac za Svetište Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu.

- Dosad sam primio niz nagrada i priznanja, ali ova mi je osobito draga, tim više što su me se sjetili hrvatski branitelji, a podržali vijećnici Skupštine Koprivničko-križevačke županije. No, napišite svakako i to da od svega što sam kao umjetnik u životu ostvario, ipak mi je najdraže što sam bio dragovoljac Domovinskoga rata, što sam bio među prvima kad je trebalo, što sam i ja dao doprinos u stvaranju slobodne, samostalne i neovisne hrvatske države - rekao nam je Martin Sagner, koji će primiti ovo priznanje 13. kolovoza, na dan Koprivničko -križevačke županije u Koprivnici.

Mladen Pavković,
predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)