FOTO  Marina: Predstavljanje filma Krvava berba grožđa i knjige Krvava Istina

Lovas

Radnja dokumentarnoga filma je snimljena u Lovasu gdje su četnici i paravojne srpske stranke okupirali selo i prisilili mještane Hrvatske nacionalnosti da na kuće istaknu bijele zastave i da na rukavu nose bijelu traku, te si ih tako obilježili. To je bio samo početak onoga što je sljedilo i počelo je ispitivanje, mučenje i ubijanje tamošnjih Hrvata.

Svjedočenja koja su iznesena u filmu su toliko potresna da normalan čovjek ostaje bez daha i pita se da li je to moguće da takvi krvnici i bezbožnici postoje na ovome planetu. Ljude su klali kao kokoši , žene su silovali bez razlike u godine i njima je jedino bilo važno da si Hrvat. Koliko bolestan moraš biti da postaviš minsko polje i mještanima narediš da se uhvate za ruke i da hodaju po minama, a ko nije htio rišao je pred streljački stroj koji je ubijao bez imalo milosti.

Oni koji su ubijeni tako su i ostavljeni da stoje na livadi par dana,  a kada su se napokon smilovali pokupiti tijela pobacali su ih u kamion kao stoku i tu držali par dana. Onda na scenu stupa bager koji kopa rupu u zemlji i ljude bacaju u tu rupu. Tome nije kraj jer bager odlazi na novu lokaciju, a Hrvate tjeraju da rupu zatrpaju golim rukama. Da se posjetimo  bilo je neko suđenje u Srbiji krvnicima iz Lovasa i prvi put su osuđeni njih 14 na ukupno  120 godina zatvora,  ali je poslije suđenje poništeno i krvnici su ponovno na slobodi.

Za vrijeme okupacije Lovasa ubijeno je 89 Hrvata, srušeno je više od polovice kuća i gospodarskih objekata. Nitko do danas za te zločine nije odgovarao, a mještani Srpske nacionalnosti koji i danas žive u mjestu šute. Mogli bi puno pomoći kada bi progovorili ali neće. Film i knjigu su predstavili Ivan Mujić, Željko Cibrai i Antun Ivanković koji je i autor filma.

U glazbenom programu nastupilo je KUD Andrija Matijaš Pauk. Na kraju predstavljanja svima koji su bili nazočni uručena je knjigu.Što reći i kazati na kraju nego užas i jeza što su Hrvati proživjeli, a Hrvatsko pravosuđe nikoga nije procesuiralo za ove užasne zločine. Obavezno pogledati potresni film i pročitati knjigu. Hvala svima koji su sinoć bili nazočni ovome događaju.

Tekst i foto: Ivica Lozina