FOTO  Majka poginule alpinistice traži istinu: 'Umrla je u mukama, a ne s osmijehom'

marlena flipas

Majka alpinistice Marlene Filipas iz Zagreba, koja je poginula 20. travnja ove godine prilikom uspona na Velebit, u razgovoru za Index tvrdi da joj nadležne institucije nisu pružile nikakve dokaze da se radilo o nesretnom slučaju i da je policija morala pronaći, osigurati i opisati tragove, obaviti potrebna mjerenja i snimanja, izraditi skice i prikupiti druge podatke da bi mogla tvrditi da je to zaista bila nesreća.

Kako za desetak dana istječe šest mjeseci od smrti, rok u kojem se još uvijek može napraviti ekshumacija tijela i obdukcija koja bi mogla pokazati što se dogodilo, obratila nam se sa svojim šokantnim iskustvom.

Najgore što se čovjeku može dogoditi u životu je, kažu, da mora pokopati svoje dijete, a upravo to se dogodilo Jasminki Filipas. Njena kći Marlena bila je izvrsna studentica koja se nakon magisterija ekologije i zaštite okoliša dugo nije mogla zaposliti u svojoj struci, ali nije klonula duhom. Predavala je u školi na zamjenama i širila je svoju struku alpinizmom te je vremenom stekla više alpinističkih certifikata. Bila je vrlo iskusna penjačica jer se tim sportom bavila šest godina i za to je završila tri škole: onu osnovnu i dvije alpinističke. Bila je i vrlo oprezna penjačica i stalno je trenirala u dvorani.

Austrijski greben

"Zato me vijest o njenoj pogibiji prilikom penjanja na stijenu koja ni po čemu nije opasna potpuno zatekla", ispričala nam je njezina majka Jasminka Filipas.

Kad je čula što se dogodilo, da je na njenu Marlenu navodno pala stijena na Velebitu i da je zbog toga vrlo brzo umrla, kao da joj se i njen život ugasio. To se dogodilo 20. travnja ove godine kad je krenula na planinarski uspon uz stijenu Rujičin kuk stazom koja se naziva "Austrijski greben".

Kad se Jasminka Filipas malo pribrala od prvog šoka, shvatila je, kako kaže, da joj policija i DORH nisu dali nijedan jedini dokaz da se stvarno radilo o nesreći, kako su nadležni tvrdili.

Tek putem odvjetnice uspjela je dobiti nalaz Hitne

Slučaj pogibije 30-godišnje alpinistice u travnju mediji su tih dana obilato prenosili, uz bizarne detalje poput onog da je umrla s osmijehom na licu, u što njena majka teško može povjerovati s obzirom na to da je, prema iskazima nekih svjedoka, vrištala i molila za pomoć prije nego što je preminula. Osim toga, majka je kasnije dobila na uvid i jednu fotografiju na kojoj se vidi da su Marleni prilikom pada sunčane naočale pale u usta. “Koji je to bolestan um mogao reći da je Marlena umrla s osmijehom na usnama”, pita se Jasminka Filipas.

Od policije nije mogla dobiti ni liječničko izvješće, što je vrlo neobično. Morala je stoga angažirati odvjetnicu i putem odvjetnice uspjela je dobiti nalaz Hitne medicinske pomoći iz Gospića koji je otvorio nova pitanja.

“Čini se da je u tom lancu jedino liječnica gospićke Hitne medicinske pomoći svoj posao obavila kako treba, a pokušaj oživljavanja pokazuje da moja kćerka nije umrla u manje od minute kako su tvrdili, nego da je vrlo vjerojatno umrla u teškim mukama”, kaže Jasminka Filipas.