Macelj: Sedamdeseta obljetnica žrtava komunističkih zločina

Maceljska gora, maceljske žrtve, misa
...što se dogodilo početkom lipnja 1945. Prema nekim procjenama, a koje su navedene i u nedavno predstavljenoj monografiji »Macelj 1945«, u Macelju i okolnim šumama stradalo je oko 13.000 osoba.

U izjavi medijima prije početka molitve Križnog puta i misnog slavlja predsjednik Udruge Macelj 1945. Stjepan Bačić naglasio je da za sve žrtve na Macelju još nitko nije odgovarao. Po njegovim riječima, bilo je pokušaja od prije deset godina članova Udruga da se krene s procesuiranjem, ali je sve zastalo. U obranu jednog od, kako kaže Bačić, gospodina, stao je tada sam predsjednik Stjepan Mesić.

Macelj je po točno utvrđenom broju od 1.163 ekshumirane žrtve do sada najveće stratište komunističkog režima u državi Hrvatskoj. Više od 130 jama još uvijek nije istraženo. U Macelju se nalaze i ostatci 21 svećenika, franjevca i bogoslova, ubijenih u noći s 4./5. lipnja 1945. Bačić kaže kako su iskapanja stala 1992. nakon što su istražena 23 grobišta.

Predsjednik Udruge najavljuje kako će se oni i dalje zalagati da se istraže sva grobišta, ali da je Ured za istraživanje žrtava, koji se tim bavio, praktički ukinut pripajanjem Ministarstvu branitelja. Bačić je mišljenja da će se ovim tempom oko 950 registriranih grobišta istražiti u sljedećih četrdesetak godina. »Očito je to napravljeno s namjerom da se to zaustavi. Cilj je da nestanu svih svjedoci i da se kaže ne ćemo se baviti prošlošću. No, mi članovi Udruge smatramo da se preko nekih dijelova naše prošlosti ne može samo tako olako prijeći jer se radi o ljudskim žrtvama«, izjavio je Bačić.

Na novinarsko pitanje kakvu komunikaciju imaju s Uredom za istraživanje žrtava, Bačić ističe da je jedno vrijeme, za prijašnje vlasti, postojala dobra komunikacija, a da sada praktički nema nikakve komunikacije.

U spomen tim žrtvama, kao i svim onima stradalim kasnije na križnom putu, služena je sveta misa te ranije održana molitva Križnog puta. Misno slavlje predvodili su gospićko-senjski biskup i predsjednik Komisije Hrvatske biskupske konferencije (HBK) i Biskupske konferencije (BK) BiH za hrvatski martirologij Mile Bogović te biskupi Valentin Pozaić i Nikola Kekić. Kao izaslanik predsjednice u Macelj je stigao i Andrija Hebrang.

Zahvaljujući zalaganju članova Udruge Macelj 1945., a posebno fra Drage Brgleza, tadašnjeg župnika u Đurmancu i pokojnog predsjednika Udruge Macelj 1945. Stjepana Brajdića, preživjelog sudionika križnog puta, u spomen grobnicu u Macelju položene su kosti 1.163 pogubljene osobe. Bilo je to 22. listopada 2005., a svečani pokop tada je predvodio kardinal Josip Bozanić.