Ljubo Ćesić Rojs: Sanader mi je pakirao prijave! Ja sam slobodan, a gdje je on?"

Ljubo Ćesić Rojs
To pouzdano znam!

Mnoge od umjetničkih slika koje je Tuđman u to vrijeme dobivao nikada nisu bile evidentirane, niti se zna gdje su završile. Predstojnik Sanader je mnoge od njih umjesto na Pantovčak preusmjerio u vilu u Kozarčevoj, a neke je vjerojatno i prodao - uvjerava nas danas umirovljeni general Ljubo Ćesić Rojs, kojega je Sanader zbog nanošenja štete ugledu stranci 2003. godine izbacio iz HDZ-a.

Autor poznate maksime "Tko je jamio, jamio je" tvrdi kako je on o Sanaderovim mutnim poslovima govorio i prije, ali su ga svi dočekivali s podsmijehom. - Svi su se tada i kasnije u HDZ-u klanjali "voždu"! U Saboru nitko od kolega iz HDZ-a nije smio sa mnom popiti ni kavu, a gle ih danas, natječu se ‘ko će više Ivi "zakucati".

Sporne aukcije

- Ja od prvoga dana tvrdim da je Ivo Sanader neradnik i da je osvetoljubiv. Među prvima sam također javno govorio da je gramziv i zato mi je napakirao gomilu izmišljenih kaznenih prijava. No, ja sam danas oslobođen od svih optužbi, a gdje je on?! - veli Rojs.

Uvjerava nas kako su mnogi u HDZ-u znali za Sanaderove sklonosti da prisvaja umjetničke slike, no nisu to smatrali velikim grijehom.

- Sjećam se dobrotvorne aukcije slika iz 1992. godine koju su organizirali Sinjani u Njemačkoj. Umjetničke slike koje nisu prodane na aukciji u Frankfurtu nekoliko godina kasnije su diplomatskom poštom vraćene u Hrvatsku. Veći dio, oko šezdesetak slika, izložen je u Sinju u Alkarskim dvorima, no petnaestak najvrednijih nestao je u diplomatskoj pošti. Podsjećam da je tada zamjenik ministra vanjskih poslova koji je nadzirao i diplomatsku poštu bio Ivo Sanader. Stoga bi bilo dobro da umjetnici čije su slike nestale provjere jesu li im možda među onima koje je zaplijenio USKOK iz vile u Kozarčevoj - poručuje Rojs.

Podsjeća također i na aukciju iz 1991. godine kad su Hrvati iz Mostara prikupili umjetničke slike kako bi se njihovom prodajom pomoglo opkoljenom Dubrovniku.

- Aukcija je održana u Splitu. Od prodanih slika prikupilo se 110.000 maraka, novac je primio tadašnji intendant HNK Ivo Sanader, a nitko do dana današnjega ne zna gdje je taj novac završio - napominje Rojs.


anita belak-krile/slobodna dalmacija