Ljubo Ćesić Rojs: Građevinsku mafiju vode Sanader, Radić i Đukan

Naime, kako otkriva dvotjednik Objektiv u izdanju od četvrtka, Ljubo Ćesić Rojs je preko svog brata Jerka podigao tužbu protiv Rade Pilipovića, Petra Marića i Nikole Salopeka, direktora i dioničara Hidroelektre niskogradnje, dok je protiv Ljube Grepe i Ante Rose, direktora i predsjednika NO Mediteran union tunela, te Anđelka Runjića zvanog Bamba, predsjednika Skupštine dioničara Hidroelektra niskogradnje, podnio istražni zahtjev.

Proces oko Hidroelektre se već vodi na Trgovačkom sudu u Zagrebu, a Ćosići traže da spomenuti direktori Hidroelektre njihovom bivšem poduzeću MUT vrate dionice koje je MUT, blagonaklonošću tadašnje HDZ-ove vlasti, gotovo džabe kupio 1999. godine. Kako je MUT stekao dionice, tako ih je i 'blagonaklono' poklonio natrag - optuženim direktorima Hidroelektre niskogradnje, a Rojs tvrdi da je sve obavljeno nezakonito.

Naime, tvrtka Mediteran union tunel osnovana je kako bi se spasila Rojsova 66. pukovnija, a u formalne osnivače ušli su Jerko Ćosić, Ljubo Grepo, Ante Roso i stanoviti Milan Mandić, iza kojeg se zapravo skrivao general Ante Gotovina. MUT je 1999. dobio 59,55 posto dionica Hidroelektre, čija je vrijednost u međuvremenu narasla na 44 milijuna kuna, ali su ih bez naknade 2001. vratili natrag Hidroelektri i tako oštetitili MUT.

Rojs i njegov brat tvrde da su odluke o darivanju dionica donesene bez suglasnosti, budući da se Roso poslužio punomoći koju je Jerko Ćosić potpisao, ali samo za obavljanje formalnosti.

No, cijela priča o slučaju koji se sad vodi na Trgovačkom sudu puno je veća: naime, Objektiv tvrdi da Rojs zajedno s Antom Gotovinom nastoji srušiti "hrvatsku građevinsku mafiju koju vode trojica doktora znanosti - dr. Ivo Sanader, dr. Jure Radić i dr. Petar Đukan".

Navedeni doktori znanosti su se, tvrdi Rojs, udružili kako bi uništili 66. pukovniju koja je jeftino i u rekordnom roku gradila ceste, samo kako bi sami na biznisu cestogradnje iz države izvukli deset puta veću zaradu.

Kao dokaz Ljubo Ćesić Rojs Objektivu je ponudio snimku iz 1997. godine, sa otvaranja autoceste Goričan-Čakovec, koju je njegova 66. pukovnija izgradila u rekordnom roku.