Liječnica: 'Nikad nismo vidjeli ovako teško trovanje'

brod, Hvar, kbc split, trovanje hranom

Docentica Ivana Unić s Klinike za pedijatriju KBC-a Split u razgovoru za Index rekla je da su djeca koja su dovezena s Hvara u životnoj opasnosti i zbog njihovog iznimno teškog stanja u bolnicu su pozvani i liječnici i medicinske sestre koji su u tom trenu bili slobodni i kod kuće.

Radi se o dvoje djece od kojih je jedno 2005. godište (14 godina), a drugo je osmogodišnje dijete rođeno 2011. godine.

"Situacija je iznimno teška, još uvijek se obavlja dijagnostika, radi se sve kako bi spasili djecu koja su životno ugrožena. Sumnjamo na trovanje, no ne možemo reći je li u pitanju hrana ili što drugo. Na osnovu svih dosadašnjih trovanja koja smo vidjeli, možemo reći da dosad još nismo vidjeli ovako teško trovanje s tako teškom kliničkom slikom. Svi liječnici i sestre koji nisu bili na poslu, došli su u bolnicu van radnog vremena, ovdje nas je more liječnika i sestra koji radimo s djecom kako bi ih spasili", rekla je za Index docentica Unić.

Odrasli van životne opasnosti

Dodala je i kako se čula s kolegama sa Zarazne, te da je dvoje odraslih koji su također dovezeni s Hvara, van životne opasnosti.

"Oni su trenutno u dobrom stanju", kazala je docentica Unić za Index.

Podsjetimo, danas je na brodu kod Hvara preminuo strani državljanin.

Sinoć su večerali školjke u poznatom hvarskom restoranu

Kako je izvijestila splitsko-dalmatinska policija, na brodu je pronađen mrtav muškarac. Četiri osobe su zbog lošeg zdravstvenog stanja prevezene u splitsku bolnicu, među kojima i dvoje djece. Kako doznajemo od policije, sumnja se na trovanje hranom.

Portal Dalmacija Danas javlja da se radi o Talijanima. Muškarac je preminuo prije dolaska hitne, dok je dvoje djece u teškom stanju hitno prevezeno helikopterom na Odjel pedijatrije splitske bolnice. Helikopter se kasnije vratio po još dvije osobe koje su se osjećale loše te ih prebacio na Odjel zarazne bolesti splitske bolnice. Navodno se radi o članovima iste obitelji.

Kako Index doznaje od izvora, preminuli muškarac i četiri osobe koje su u teškom stanju prevezene u bolnicu nisu jučer jeli na brodu. Jučer navečer večerali su u jednom poznatom restoranu na Hvaru. Jeli su školjke.