Lažirao identitet pa ukrao jahtu kod Trogira kako bi prevozio migrante do Italije?

jahta, Trogir, ilegalni migranti
Na hrvatskoj obali nedavno je ukradena luksuzna jahta Jeanneau 64. Kompanija koja iznajmljuje jahtu, oglasila se o krađi i na svom Facebooku, a u komentarima su se pojavili nevjerojatni detalji koji bi mogli objasniti zašto je ukradena. Ako se ispostavi da da su neke od tih infomacija istinite, policija će imati pune ruke posla. I to ne samo Hrvatska, već i internacionalna.

Navigare Yachting je jedina švedska čarter tvrtka s kompletiranom flotom u Hrvatskoj, Grčkoj, Turskoj i Švedskoj, piše na njihovoj službenoj Facebook stranici. Jeanneau 64 Uranos II je 20,1-metarska jedrilica i dio flote čarter kompanije, a na Facebooku su napisali kako je ukradena nekada između 14. i 21. srpnja u Segetu Donjem.

"Obavještavamo vas da smo 21. srpnja 2018. godine zaprimili prijavu kako je više osoba, stranih državljana 14. srpnja 2018. godine iznajmilo jedrilicu, koju nisu vratili po isteku vremena za koje je jedrilica unajmljena. Od trenutka zaprimanja prijave provodi se kriminalističko istraživanje te se poduzimaju mjere i radnje s ciljem pronalaska jedrilice", rekli su iz PU splitsko-dalmatinske.

Navigare Yachting u objavi na Facebooku napisali su da je puno ime skipera koji je uzeo jedrilicu Adrian Gabriel Geana te su objavili njegovu fotografiju kao i fotografiju ukradenog broda.

Nakon dva dana skupilo se dosta komentara. Tako se došlo do informacije da je skiper Adrian Gabriel Geana porijeklom iz Rumunjske, ali i da je to izmišljen identitet. Rumunjska ambasada potvrdila je da se radi o lažnom identitetu.

Na čudo svih, u komentarima se javio Rumunj istog imena i prezimena koji je također skiper s licencom. Tvrdi da mu je za ovaj slučaj rekao prijatelj koji je vidio objavu na Facebooku.

"Vidio sam komentar i o tome sam također odmah obavijestio trogirsku policiju, koja je rekla da su već to uočili i istražuju i taj dio priče", rekao je Tomislav Pilić, voditelj čarter baze Navigare Yachtinga u Segetu Donjem.

Priča tu ne staje. Ustvari, biva još kompliciranija kao da je riječ o nekom filmu punom zapleta. Neki u komentarima pišu da su jedrilicu vidjeli u grčkom akvatoriju. Zbog toga su se mnogi raspisali da je jahta ukradena kako bi se ilegalno prevozili migranti iz Turske ili Libije.

Budući da na brod od 20,1 metar stane 100 ljudi (a čak i više ako se ne vodi računa o uvjetima), krijumčar se može obogatiti. Put iz Libije u Italiju naplaćuje se od 4.000 do 4.500 eura po čovjeku. Lijepo se može zaraditi i ako je riječ o kraćoj ruti između Turske u Grčku.

Uz ovu teoriju razvila se još jedna - prijevara osiguranja. No, ovi 'teoretičari' nisu našli ništa što bi konkretno ukazalo da prijevara u pitanju. Smatraju da je vrlo je čudno što je pravi skiper čuo za ovaj slučaj. Govore da je on prevarant koji je komentirao objavu samo kako bi iz tvrtke prijevarom izvukao novac.

Neki spominju i iznenadnu oluju koja je pogodila dio Jadrana pa nagađaju da je ustvari došlo do nesreće.

Ukradena jahta, Jeanneau 64 Uranos II Luxury luksuzna je jedrilica tek izašla iz Jeanneauove tvornice. Duga je 20,10 metara, široka 5,40 metara, dubine gaza 2,95 metara. Kako se radi o jahti izrađenoj za jedrenje, moguć je najam uz posadu ili bez posade, u svim uvjetima, jer se dobro nosi s otvorenim morem. Za nju navode da je savršena oblika te da se radi o brzom, stabilnom i responzivnom brodu. Vrijednost joj je oko milijun eura, a cijena najma je oko 7.660 eura ili u protuvrijednosti 56.965 kuna, piše Slobodna Dalmacija.

 

vijesti.hr