"Lani smo molili za Gotovinu i Markača, a sada molimo za suborce iz HVO-a

HVO postrojavanje
Pripala me izuzetna čast,da vas na ovaj svečani dan kada obilježavamo 21. obljetnicu ove slavne postrojbe, 72. bojne Vojne policije, pozdravim kao predsjednik udruge branitelja veterana Vojne policije - kazao je bojnik Zlatko Čipćić, otvarajući svečanu akademiju u Domu HV-a na Poljudu.

- Ovu elitnu postrojbu kroz Domovinski rat krasili su odanost domovini, junaštvo i spremnost za boj, što je i vidljivo iz našeg ratnog pozdrava: "Za dom i slobodu hrvatskom narodu".

"Naša lanjska molitva se uslišila"

Vi koji ste bili prošle godine s nama ovdje, sjećate se da su iza naših leđa bile fotografije generala Ante Gotovine i Mladena Markača, i da smo svi zajedno još jednom izrazili nadu da će na 21. obljetnici, danas, biti s nama.

Naša zajednička molitva se uslišila i generali Gotovina i Markač su, kao što svi znamo, sada konačno slobodni. i s njihovim pravednim oslobađanjem konačno je završen i Domovinski rat.

No, ovom prigodom treba istaknuti i našu želju za oslobađanjem ostalih nepravedno zatočenih suboraca iz Hrvatskog vijeća obrane, nad kojima još visi mač Haaškog suda, a s kojima smo zajedno vodili časni obrambeni antifašistički Domovinski rat.

"Ratni put natopljen krvlju suboraca"

Obilježavajući ovaj dan ,isto tako s posebnim ponosom i sjetom u srcu nosimo sjećanje na prvog hrvatskog predsjednika i vrhovnog zapovjednika oružanih snaga dr. Franju Tuđmana te ministra obrane Gojka Šuška. a onima koji su donedavno govorili kako bi i oni završili u Haagu kao Gotovina i Markač, poručujem: "Gospodo, sada je bolje da šutite i da više nikada ne bacate ljagu na sveti Domovinski rat!"

- Sve za Hrvatsku - Hrvatsku ni za što - još jednom Vas sve pozdravljam, i neka vas čuva dragi Bog- kazao je bojnik Čipćić.

Pukovnik Marijan Biškić, u Domovinskom ratu zamjenik načelnika Uprave Vojne policije RH osvrnuo se na svome govoru na niz još uvijek tema, od kojih su neke još uvijek aktualne:

- Vojna policija je imala težak ratni put natopljen krvlju naših pripadnika. Pravednom oslobađajućom presudom generalima Gotovini i Markaču pokazali smo da mi nismo zločinačka vojska, da mi nismo činili zločine, a ako je i bilo pojedinalnih zločina, onda smo ih sigurno kao pripadnici Vojne policije istražili i pokušali privesti pravdi.

Biškić: U ratu smo uradili maksimum

Od 2000. godine nad Vojnom policijom se nadvila sumnja od strane pojedinih medija, političara, pa čak i pojedinih sudionika, koji su zajedno s nama sudjelovali u ratu, da mi nešto nismo uradili i da imamo odgovornost za ono zbog čega su u Haagu bili procesuirani naši generali. Ja kao tadašnji zamjenik načelnika Uprave Vojne policije nikada nisam sumnjao u to, niti vi koji sjedite ovdje. Jer, mislim da smo kao pripadnici Vojne policije u vrijeme i u okvirima i okolnostima u kojima smo živjeli i radili od 1991. do 1995. godine, zaista uradili maksimum.

Također, često se zaboravlja da pripadnici Vojne policije nisu samo izvršavali vono-policijske zadaće. Mi ocdje dobro znamo da su pripadnici Vojne policije sudjelovali kao borbena postrojba od oslobađanja hrvatskog juga 1992. godine, pa preko oslobađanja Maslenice, do završnih oslobodilačkih operacija u Domovinskom ratu.

Imat ćemo sreću da u siječnju na Maslenici obilježim 20. godina od njenog oslobađanja, zajedno sa zapovjednikom koji je vodio tu operaciju, generalom Antom Gotovinom. U toj je operaciji veliki obol dala 72. bojna Vojne policije. Meni je uvijek na bojištu bila posebna čast biti s pripadnicima 72. bojne Vojne policije.
"Nadam se da nećete izabrati onoga koji je '91. otišao u Italiju"

Onima koji danas tvrde da smo u ratu dobili privilegije, odgovoram: da, bili smo privilegirani što smo djelovali u vremenu kada smo krvavo obranili jedinu nam Domovinu i učvrstili Republiku Hrvatsku - kazao je Biškić, a potom se dotaknuo i politike:

- Neki su 1991. godine, poput jednog koji danas želi biti splitski gradonačelnik, tada otišli u Italiju da bi, kako dotični kaže, "lakše davao potporu onima koji su ostali u Splitu". Nadam se da građani Splita takve neće izabrati za svog gradonačelnika, jer Split to ne zaslužuje - kazao je Biškić, popraćen burnim pljeskom okupljenih u Domu HV-a. Pljeskom je ispraćena i Biškićeva tvrdnja za kraj:

- Oni koji su doprinijeli da prva, nepravomoćna presuda generalima Gotovini i Markaču bude 24 odnosno 18 godina, nažalost, bili su s nama. Ja se nadam da ćemo doživjeti da se otvore haaški dokumenti i da doznamo u potpunosti tko je što govorio, jer im ne služi na čast.

Budimir donio hrvatski barjak od Gotovine na trajno čuvanje

Ratni zapovjednik 72. bojne Vojne policije pukovnik Mihael Budimir prenio je nazočnima pozdrave generala Ante Gotovine, donijevši hrvatski barjak:

- Generali Gotovini je žao što danas nije s nama, ovu zastavu mi je dao u Zadru da mu čje uvam, a ja je darujem Udruzi 72. bojne Vojne policije da je trajno čuva - kazao je Mihael Budimir, burno pozdravljen.

Inače, skupu su se burno pozdravljeni obratili i župan splitsko-dalmatinski Ante Sanader, te razvlašćena zamjenica splitskog gradonačelnika Anđelka Visković, koji su se zahvalili veteranima 72. bojne Vojne policije i obitelji poginulih na svemu što su dali u Domovinskoom ratu.

Okupljenima je prikazan i dokumentarac o ratnom putu ove slavne postrojbe, a svečanu akademiju odlično je vodila Edita Lučić Jelić. Svakako treba istaknuti i kako su odlično organiziranoj svečanoj akademiji nazočili i Hajdukovi veterani Nenad Pralija, Ivica Mornar, Denis Putnik i Vlatko Đolonga.

Dalmacijanews