Kurečić: Ljudima smo dužni utvrditi istinu

ministar poljoprivrede, rajevo selo, nasip, ekspertiza, uzrok puknuća

Međunarodno stručno povjerenstvo za izradbu ekspertize proboja nasipa kod Rajevog Sela, koje je imenovao ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, kako bi utvrdilo okolnosti koje su dovele do puknuća, obišlo je danas mjesto proboja nasipa. Sava je ondje probila nasip u dužini od 70 metara, a sada je taj proboj duži od 130 metara. O kolikoj vodenoj sili je bilo riječ, govori i podatak kako je nasip u dubinu probijen čak 12 metara.

Zbog svega toga premijer Milanović zatražio je utvrđivanje razloga puknuća nasipa koji je rađen prije tri godine i u koji je država utrošila 22 milijuna kuna, te odgovornosti onih koji su do toga doveli.
Za koordinatora Povjerenstva, koje je do 30. lipnja dužno izraditi i dostaviti ekspertizu, imenovan je pomoćnik ministra poljoprivrede Dražen Kurečić koji je danas u Rajevom Selu poručio: Mislim da smo ostali dužni, svim ovim ljudima poslije ove katastrofe, utvrditi zašto je došlo do proboja nasipa i zašto danas imamo ovako teško stanje.
Nakon današnjeg obilaska terena, članovima Povjerenstva sutra će se na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede predočiti sva prikupljena dokumentacija. Kurečić je rekao i kako će se raditi samo ekspertiza proboja nasipa kod Rajevog Sela, a ne i kod Račinovaca. Pri izradi će se, napomenuo je, analizirati i satelitske snimke objavljene u medijima na kojima se vide bageri kako vade pijesak u neposrednoj blizini nasipa u Rajevom Selu, a što neki smatraju mogućim uzrokom puknuća.

- Nama nije cilj ništa zataškati.

Zato smo i angažirali međunarodnu skupinu stručnjaka kako bi ekspertiza koju će povjerenstvo izraditi bila neutralna, kazao je. Radovi na sanaciji nasipa kod Rajevog Sela trebali bi započeti sredinom srpnja i završiti u rujnu. U Stručnom povjerenstvu za izradbu ekspertize proboja nasipa kod Rajevog Sela imenovani su po dvojica stručnjaka iz Hrvatske i Austrije, te stručnjaci iz Mađarske, Nizozemske i Slovenije.

glas-slavonije.hr