Kristalna noć:Imaju li ista prava Hrvati u Vrgorcu kao Srbi u Vukovaru

U Njemačkoj je netko 1938. napravio popis Židova, njihovih kuća i radnji te ih predodredio za progon. U Vrgorcu, 2013., netko je uzeo popis birača, zaokružio 1200 imena te taj popis s nalogom za progon dostavio policiji.

Nacisti su se u Njemačkoj, krojeći liste za odstrel, vodili imenima i prezimenima koja su po nekoj njihovoj bolesnoj sistematizaciji židovska. U vrgorskom slučaju, policija je pokucala na vrata i onima koji slučajno nose ista prezimena kao i njihova braća preko granice. Nema veze što generacijama žive na području Vrgorca, nekome se, tko je pravio popis za brisanje, njihovo prezime učinilo sumnjivo.

Sređivanje popisa birača, protiv kojeg nitko normalan nema ništa protiv, pretvorilo se tako u bestijalnu potjeru za „čudnim prezimenima" po vrgorskim selima. Još je tužnije gledati u što se pretvorila vrgorska policija, tužno je bilo gledati ljude koji su prošli cijeli rat na prvim crtama kako se, pod prijetnjom egzistencijom, moraju podrediti sramotnoj naredbi. U ruke im je dan popis birača na kojem je politika zaokružila 1200 imena i nalog da se pošto poto odstrane iz Vrgorca za 15 dana. I umjesto da policija istražuje onoga tko je neovlašteno došao do popisa birača, tajnog dokumenta kojeg može imati samo državna uprava, ona izvršava nalog prekršitelja koji je označio 1200 ljudi na temelju rasističke segregacije prezimena.

A sve je počelo na jednom partijskom sletu na kojem se okupilo šaroliko mnoštvo partijskih aktivista, stigao je i omanji prepotentni ministar te je naložio šarolikom društvu da se rasprše po vrgorskim brdima i dolinama s popisima birača i zaokruže svakog onog tko ne miriše kako bi trebao mirisati. Partija i policija, po poimanju sadašnje vlasti, neraskidivo su povezani pa je i ministar naložio svojoj policiji, nakon što je kompletirao popise, da odstrane obilježene.

Sada zamislite da policija u Vukovaru, uzme popis birača, odabere nekoliko tisuća „sumnjivih" srpskim prezimena i krene u njihovu provjeru. Na noge bi se digle sve manjinske, građanske i udruge civilnog društva kako bi zaštitile njihova prava. Tko je ustao u obranu Hrvata u Vrgorcu?

Crno se piše onome tko se našao među 1200 obilježenih u Vrgorcu, nevažno živi li ili ne u Vrgorcu. Nakon samo jedne provjere, za vrijeme koje vi možete biti na poslu, kod prijatelja ili roditelja, ukoliko vas policija nije pronašla kući automatski ste izbrisani iz evidencije prebivališta u RH. Doduše, imate pravo žalbe, ali ona ne odgađa izvršenje.

Hoće li Vlada Republike Hrvatske, paralelo sa procesom sređivanja popisa birača, procesuirati i onoga tko je u opticaj stavio tajni dokument sa osobnim podacima građana i rasistički obilježio 1200 ljudi? Neće, jer bi morala procesuirati vlastitog ministra.

Željko Primorac / HRsvijet.net