Kotromanović Vučiću: 'Oluja spriječila pokolj veći od Srebrenice'

Ante Kotromanović, oružane snage RH, Ante Kotromanović, akcija oluja, Aleksandar Vučić, Srebrenica

Srbija i Republika Srpska, kažu, tuguju zbog najvećeg zločina etničkog čišćenja poslije Drugog svjetskog rata na teritoriju moderne Europe.

Oštar odgovor iz Hrvatske odmah je stigao.

Ministar Ante Kotromanović poručio im je - da je Oluja bila legitimna akcija, koja je spriječila još jedan pokolj, koji bi bio mnogo veći od onog u Srebrenici. 'Komentari osobe koja je '90-ih s puškom u ruci poticala sve ono najgore i pozivala na ubojstva i mržnju nisu nimalo vjerodostojni', priopćio je rekao je Kotromanović. Dodao je kako Vučić iznova balansira krivnju i izjednačava žrtvu i agresora, dok mjesta poput Vukovara i Srebrenice najbolje govore tko je bio žrtva. Naglasio je da sitne diplomatske igre ne mogu iskriviti povijesne činjenice da se rat vodio u Hrvatskoj i BiH i pozvao Srbiju da slijedi primjer Hrvatske koja ne promiče mržnju i ne opravdava ono što je bilo loše.
Na Vučićevu izjavu reagirala je i ministrica vanjski poslova Vesna Pusić. Hrvatska, kaže, slavi oslobađanje svog teritorija koji je okupirala paravojska i bivša JNA koja se pretvorila u vojsku Slobodana Miloševića. 'Hrvatska ne slavi ničije stradanje. Slavi oslobođenje same sebe od tuđe okupacije. U tome očekujemo ne samo razumijevanje nego i podršku svake normalne politike', kazala je Pusić