Kolaps u Gorskom kotaru: odsječeni od svijeta i bez struje

Stanje u Gorskom kotaru, Primorsko-goranska županija, Fužina, A6 Rijeka-Zagreb, zima, prognoza vremena, meteorolozi
Kako se doznaje iz županijske uprave nastave sutra neće biti u školama u Lokvama, Brodu na Kupi, Čabru i Fužinama.

Stanje u Gorskom kotaru je dramatično, neka su područja prometno i energetski odsječena od svijeta, nekima prijeti i nestašica vode, a budući da meteo prognoze ne najavljuju poboljšanje sve je očitiji kolaps na raznim područjima života.

Vidi se to i iz odluke župana Primorsko-goranske županije Zlatka Komacine o proglašavanju elementarne nepogode za područje Čabra i Fužina. Još je očitije na terenu gdje je, primjerice, Čabar od poslijepodnevnih sati petka bez struje, a od subote istu muku proživljavaju i brojni Gorani koji žive na području Kupske doline, Mrkoplja i Fužina.

Kako se doznaje iz županijske uprave nastave sutra neće biti u školama u Lokvama, Brodu na Kupi, Čabru i Fužinama.U Vrbovskom se potpuno opravdano boje da će već od ponedjeljka ostati bez kvalitetne opskrbe vodom jer zbog poteškoća s električnom energijom pumpe ne mogu crpiti vodu. Na cjelokupnom području pak iznimno su brojni problemi u prometu koje ne stvaraju, kako je to uobičajeno u ovo doba, visoki zapusi snijega, već ledom pokrivene ceste ili, što je još gore, na cestu srušeno drveće čije se grane, ili cijela stabla, pod teretom leda slamaju i padaju na cestu pa vozači ne samo da mogu naići na prepriječen put, već im se u najgorem scenariju može dogoditi da im pri vožnji na automobil padne grana ili cijelo stablo!Da nimalo nije riječ o pretjerivanju postalo je jasno nakon što je na autocestu Rijeka - Zagreb kraj tunela Sleme, oko dva kilometra od Vrata u smjeru Delnica, pao električni vod zaustavivši prometovanje glavnom cestovnom vezom između Kvarnera i kontinenta. Kako javlja HAK, od 13 sati autocesta A6 Rijeka-Zagreb otvorena je za sve skupine vozila uz obavezna zimsku opremu, osim za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama. Oni voze i dalje obilazno: čvor Bosiljevo 2-autocesta A1 do čvora Žuta Lokva-(D23)-Senj (D8)-Rijeka, i obrnuto.Isto tako zbog brojnih odlomljenih grana i stalnih prijetnji novih rušenja grana i stabala na cestu zatvorena je i stara cesta Rijeka - Zagreb na dionici od Gornjeg Jelenja do Sopača pa se tako iz smjera Rijeke prema Goirskom kotaru može se samo preko Zlobina.

Čabarsko je područje u potopunosti bilo odsječeno i kakvu-takvu vezu održavati su mogla samo interventna vozila i vatrogasci.

Svjesni težine situacije u Primorsko-goranskoj županiji još su u večernjim satima subote pokrenuli aktivnosti Stožera zaštite i spašavanja te dogovorili pomoć vatrogasaca i djelatnika Hrvartskih šuma, a u prijepodnevnim satima na teren su prema Gorskom kotaru uz angažirane ekipe krenuli i primorsko-goranski župan i zapovjednik Stožera zaštite i spašavanja Zlatko Komadina, direktor Županijske uprave za ceste Georg Žeželić te Mladen Šćulac, predsjednik Vatrogasne zajednice Primorsko-goranske županije. Isto tako zbog brojnih odlomljenih grana i stalnih prijetnji novih rušenja grana i stabala na cestu zatvorena je i stara cesta Rijeka - Zagreb na dionici od Gornjeg Jelenja do Sopača pa se tako iz smjera Rijeke prema Goirskom kotaru može se samo preko Zlobina.

Nakon što su obišli niz lokacija do kojih je bilo moguće doći, potvrdili su ozbiljnost stanja, ali i spremnost da se poteškoće riješe. Župan Komadina ističe kako je velika šteta vidljiva golim okom: »Uništene šume, zatvorene ceste, smrznuti kablovi električne energije, cijela područja bez struje...stanje je zaista teško, a najteže je koliko vidimo u Čabru do kojeg se treba probiti te omogućiti opskrbu strujom i osigurati promet za interventna i vozila hitne pomoći. Angažirali smo za te poslove vatrogasne posdtrojbe i cestare, a veliku pomoć pružaju nam radnici Hrvatskih šuma. Moram priznati da me je za te ljude strah, jer ovo što smo vidjeli na terenu zaista je opasno budući da ne možeš predvidjeti kad će neko stablo ili grana pasti na cestu, a padaju stalno.

Pomoć vojske za sada nam ne treba, a vidjet ćemo treba li dizati Civilnu zaštitu, ponajprije stoga što su ovo problemi koje moraju rješavati specijalizirane ekipe vatrogasaca, cestara i šumara. Za sada smo stanje elementarne nepogode proglasili samo za područje Čabra i Fužina, ali ćemo kroz kontakte s ostalim načelniucima i gradonačelnicima vidjeti da li to treba učiniti i za područja njihovih lokalnih samouprava. Riječ je zaista o rijetkoj prirodnoj pojavi kad ovoliko ledene kiše pada tako dugo i zbog toga je stanje zaista teško pa preporučujemo svim Goranima da ne izlaze ako zaista nije potrebno.«, rekao je Komadina dodavši kako bi najradije sada u Gorski kotar doveo cijelu Vladu RH i pokazao im uvjete života koji su po za sada predložnik kriterijima novog Zaklona o regionalnom razvoju takvi da goranskim općinama i gradovima ne treba nikava pomoć jer žive na razvijenom području.

Georg Žeželić, direktor Županijske uprave za ceste istaknuo je kako je pod kontrolom čišćenje i posipavanje cesta: »Jedini problem su stabla koja se ruše na prometnice i stoga su dignuti vatrogasci i šumari pa ćemo zajedno raditi na osposobljavanju prometnica. Nadam se da neće pasti puno novog snijega jer će to dodatno otežati stanje i dovesti do još većih šteta na šumi i otežati promet. No, ako tako i bude, prilagodit ćemo se i toj situaciji.«, rekao je Žeželić, a predsjednik VZ PGŽ Mladen Šćulac dodao je kako se s obje strane radilo na tvaranju stare ceste Rijeka - Zagreb od Gornjeg Jelenja prema Lokvama te kako su u u svim goranskim mjestima gdje postoje DVD-i vatrogasci angažirani i pomažu koliko mogu.

Stanje je zaista teško u svakom dijelu Gorskog kotara. Delnički gradonačelnik Ivica Knežević ističe kako sve službe rade u obimu koji uvjeti dozvoljavaju, ali je očigledno kako to nije uvijek dovoljno: »Ovo je vremenska nepogoda takve snage da je čovjek slabiji od nje jer što god očistimo, za tren opet smrzne. Nadam se da će se vremenske prilike što prije stabilizirati te da ćemo uskoro normalizirati stanje. Mi sa svoje strane činimo sve da tako bude i nadam se da ćemo izdržati.«, rekao je Knežević, a na području Vrbovskog, rekao nam je gradonačelnik Dražen Mufić, na terenu su još od subote svi radnici »Komunalca«, DVD-a Vrbovsko i gradske uprave: »Stanje je izuzetno teško. Na našem području je 120 kilometara nerazvrstanih cesta, a do nekih od njih nije bilo lako doći jer je promet na nekim županijskim prometnicama bio zatvoren. Ipak smo, uz veliki trud uspjeli, a već sada je jasno kako će troškovi biti ogromni jer, primjerice, jedno posipavanje pijeskom košta tri purta više od postupka čišćenja snijega. Bojimo se da bismo uskoro mogli ostati i bez vode, a struje nema na području Severina na Kupi te prema Kamačniku što je vrlo opasno jer su tamo pumpe za vodu.«, rekao je Mufić.
Koliko je stanje u Gorskom kotaru teško vidi se i iz činjenice da je u Gorski kotar jučer bilo lakše doći, no iz njega izaći! Stoga je najpametnije i danas, ako nema prijeke potrebe, ostati kod kuće i pričekati da se nepogoda smiri.

Upravo stoga neke škole danas neće održati nastavu, a do zaključka ovog teksta takve su odluke donijele škole u Lokvama, Čabru (osnovna i srednja), Fužinama i Brodu na Kupi.

 

novilist.hr