Kod Zagreba se srušio laki avion, poginula dva iskusna vojna pilota

ragedija se dogodila u Dubravi Vrbovečkoj na sportskom aerodromu Zvekovac, svega dvije stotine metara od uzletno-sletne piste, a zrakoplov je potpuno izgorio nakon pada, piše Jutarnji.

Smrtno su stradali bivši vojni piloti i članovi aero kluba Dubrava iz Vrbovca, 60-godišnji Vladimir Bodiš i 50-godišnji Marinko Lovrić, koji su najveći dio prakse ostvarili vozeći zrakoplov Orao. Stariji Bodiš nije imao mnogo iskustva u letu Ransom S-9 pa ga je mlađi Lovrić podučavao. Što se točno događalo u zraku ne zna se, ali u trenutku četvrtog zaokreta iznad uzletno-sletne travnate piste upali su u u kovit (spin) iz kojeg se nisu uspjeli ispraviti te su okomito pikirajući udarili o tlo.

Prizor je vidio lokalni zemljoradnik koji je kosio travu. Čuo je zapomaganje iz zrakoplova, pritrčao u pomoć, ali zrakoplov je planuo i odmah potom snažno eksplodirao, uslijed čega je taj nesuđeni junak odbačen u stranu, a pilot i kopilot su doslovno izgorjeli živi.

Njihovi kolege iz kluba rekli su kako je 15 tisuća eura vrijedni zrakoplov bio iznimno problematičan. Njegove su odlike to što je iznimno lagan, ali aluminijska konstrukcija prekrivena je običnim platom, zbog čega je brzo planuo i još brže izgorio.

Bili su iznimno cijenjeni kao piloti, a isticali su se tijekom cijele karijere. Zagrepčan Vladimir Bodiš je bio testni pilot u tvornici Orlova, koji su bili dio eskadrile JNA, u Libiji je podučavao pilote Gadafijeve vojske letu u Orlovima i Galebovima koje im je izvozila SFRJ. Osnovao je i prvi eksadrilu Hrvatske vojske. Otac je dvoje, a Marinko Lovrić, rodom iz Dubrave Vrbovečke, jednog djeteta.

Ekipe za očevid PU Zagrebačke je na mjestu zrakoplovne nesreće, koje im je nakon 40-ak minuta prepustio istražni sudac Županijskog suda u Zagrebu.