Kod Sotina otkrivena masovna grobnica mještana

... nedaleko ovog prigradskog naselja Vukovara, a prema informacijama koje imaju Ministarstvo branitelja i DORH započela su i probna iskapanja pokraj nekadašnje klaonice u Sotinu.

Tamo su, vjeruje se, 1997. godine uoči mirne reintegracije premješteni posmrtni ostaci još nekolicine Sotinjana. Grobnica u kojoj su pronađeni dijelovi tijela ubijenih Sotinjana otkrivena je, prema riječima ministra branitelja Predraga Matića, suradnjom Vlade RH i nadležnih tijela Republike Srbije.

U konkretnom slučaju ponajviše tamošnjeg Tužiteljstva za ratne zločine, koje je u veljači ove godine uhitilo i započelo istragu nad Draganom Lončarom i Žarkom Miloševićem, koje se sumnjiči da su kao pripadnici milicije i TO Sotin sudjelovali u ubojstvima civila nesrpske nacionalnosti.

- Danas je kulminirala višemjesečna suradnja Vlade RH i nadležnih tijela Republike Srbije što je rezultiralo otkrivanjem ove grobnice. Ovdje su za sada registrirana tri tijela, no ovo je primarna grobnica koja je očito premještena, a imamo saznanja da su ostala tijela na području bivše klaonice u Sotinu. Zagrizli smo poput pit bulla i nećemo odustati. Rodbina 1703 nestale osobe zaslužuje pronaći i rasvijetliti sudbinu svojih najmilijih.

Daj Bože da tijekom ovih istraživanja pronađemo sve nestale Sotinjane - rekao je ministar Matić, naglasivši kako je „nakon 22 godine ovo prvi pokazatelj jedne službene, prave, istinske suradnje kada se politika konačno maknula iz ovog humanitarnog pitanja i zato čvrsto vjerujem da smo blizu rasvjetljavanja mnogih od 1703 nestale osobe."

Iskapanja na oranici udaljenoj oko jednog kilometra od sela počela su u četvrtak poslijepodne, a potvrđeno nam je i kako je to lokaciju otkrio upravo jedan od osumnjičenih za ratni zločin nad Sotinjanima, koji je u četvrtak došao i pokazao točnu lokaciju primarne, a potom i sekundarne grobnice. Sotin je okupiran sreidnom listopada 1991. Godine, a masovna ubojstva civila dogodila su se s 26.

Na 27. prosinca, kada su desetci mještana odvezeni iz sela i ubijeni. Sotinjani za ovaj potez na kojem je sada otkrivena grobnica znaju još od 1994. Godine, no sve do sada nisu znali točno mjesto. U Domovinskom ratu nestalo je 45 mještana, od kojih je 18 pronađeno, a za ostalima se traga. Svi se nadaju da će većina biti pronađena u ovim iskapanjima. Tome se nada i Igor Matijašević, koji traga za svojim ubijenim ocem Ivicom i koji već nekoliko godina surađuje s Tužiteljstvom Srbije. Njemu se nikako ne sviđa ovo što se sada događa vezano za otkrivanje ove grobnice, piše Slobodna Dalmacija.

U ovo je uložen ogroman trud i za razliku od našeg DORH-a ranijih godina s Tužiteljstvom Srbije odlično surađujemo, a ovo je rezultat toga, jer smo upravo mi inzistirali na tome da se omogući dolazak određene osobe koja je imala saznanja o točnoj lokaciji grobnice.

Ovo je tek početak i fama koja se sada pravi može samo naštetiti, jer mi tražimo još 15-tak osoba i što ako opet budemo tražili da netko dođe pokazati neku lokaciju, pitanje je hoće li htjeti. Mislim da je sve ovo bilo preuranjeno i da ministru ovo nije trebalo - rekao je Matijašević, koji je sa svojim sumještanima, članovima obitelji nestalih osoba bio i kod same grobnice.

Razočaran je kaže i time što ih iz Ministarstva nisu obavijestili o pronalasku lokacije te još jednom ponovio kako je sve to napravljeno isključivo zahvaljujući obiteljima, koje su prije, nezadovoljne prijašnjim radom DORH-a, prije dvije godine zahtijevale da slučaj preuzme Tužiteljstvo Srbije.

Tek tada se, prema njegovim riječima, počelo konkretno raditi. U Hrvatskoj je inače za zločine u Sotinu 2006. Podignuta optužnica protiv 17 osoba, no dobar dio optuženih tada je pobjegao iz države. Jedna je osoba osuđena u odsutnosti na 14 godina zatvora. Dvojica koji su uhićeni u veljači također su do mirne reintegracije bili mještani Sotina, a u Srbiji u pritvoru čekaju podizanje optužnice.

Kod klaonice su još prošloga tjedna rađena probna iskapanja, kada je iskopano sedam rovova, no ljudskih ostatak nije bilo. Sada će se iskopati pet rovova i svi se nadaju da će u njoj biti pronađena većina nestalih Sotinjana, u čiju je čast trg u centru mjesta nazvan Trgom sotinskih žrtava i na kojem već godinama stoji natpis „Zločinici šeću, a naših najmilijih nema. Hoćemo istinu, Sotin".

Izvor: Podstrana-portal.com