Karamarko: Za novog ministra branitelja predložit ćemo Milijana Brkića

HDZ RH, most, HDZ, Tomislav Karamarko, Božo Petrov, Milijan Brkić, Tomislav Karamarko, Milijan Brkić, HDZ BiH, HDZ, Tomislav Karamarko, Tomislav Karamarko, Tomislav Karamarko, uhićenje, Tomislav Karamarko, Tomislav Karamarko, sukob, interes, Tomislav Karamarko, HDZ RH, Tomislav Karamarko, ostavka

"Mi smo danas dogovorili, odlučili, da ćemo gospodina Milijana Brkića, glavnog tajnika HDZ-a, predložiti za ministra branitelja i ja sa zadovoljstvom to priopćavam", rekao je Karamarko pri samom kraju odgovaranja na novinarska pitanja..

Na prethodno novinarsko pitanje kako (Herman) Vukušić i (Josip) Jurčević mogu biti savjetnici u Ministarstvu branitelja, koje u ovom trenutku nema ministra, Karamarko je odgovorio da će sada stići novi ministar i da će se vidjeti što će se dogoditi po pitanju savjetnika.

Na činjenicu da tri tjedna nije imenovan ministar branitelja, Karamarko je mišljenja da to nije problem te da je on isključivi „krivac" za to. Kaže da je obavljao puno razgovora i da je bilo puno kontakata i konzultacija te da je sada stvar „prelomljena".

Na novinarsko pitanje postoji li problem u komunikaciji s braniteljima odnosno braniteljskim udrugama, Karamarko kaže da nema problema, a da će do sastanka doći kada oni to zatraže.

Dodao je da premijer ima brojne obveze poput današnje u Londonu, ali kada se vrati da nema problema za dogovor oko sastanka, pogotovo sada kada je riješeno pitanje novog ministra.

Milijan Brkić rođen je 25. listopada 1970. u jednom malom mjestu kraj Ljubuškog u Bosni i Hercegovini, a kada mu je bilo osam godina njegova obitelji se doselia u zagrebačko naselje Dubec. U Zagrebu je kasnije i završio Policijsku akademiju.

U rat je otišao 1991. godine te postao član specijalne jedinice MUP-a Alfe, u kojoj je proveo deset godina - od 1991. do 2001. U toj legendarnoj postrojbi prošao je put od običnog vojnika do vrhovnog zapovjednika.

Godine 2001. kao zapovjednik Alfi odbio je izvršiti nalog Račanove Vlade i sudjelovati u uhićenju Mirka Norca, svog bliskog prijatelja, optuženog u slučajevima 'Gospić' i 'Medački džep"'. Nakon toga je degradiran na niži položaj, pa se ubrzo odlučio umiroviti.

No, 2005. godine Tomislav Karamarko, s kojim je zbližio od sredine 90-ih godina prošlog stoljeća, doveo u Središnju obavještajnu agenciju. I u SOA-i je Brkić brzo napredovao te je uskoro postao prvi čovjek zagrebačkog centra te agencije.

Kada je Karamarko postao ministar unutarnjih poslova, Brkića je postavio za zamjenika tadašnjeg ravnatelja policije Vladimira Fabera. Glavni tajnik HDZ-a Brkić je postao u svibnju 2012., nakon što je Karamarko izabran za predsjednika stranke.

Ako bude izabran za ministra, Brkić dolazi na mjesto koje ostalo upražnjeno nakon što je Mijo Crnoja podnio ostavku poslije samo pet dana provedenih na dužnosti. Crnoja je poziciju napustio zbog afere s lažnim prebivalištem.

Hina