Karamarko: U ovoj Vladi ne znam koji ministar nije u sukobu interesa

Karamarko i Čović
Karamarko i Čović
»Znamo što je s nevažećim listićima, oni se ne računaju i ne broje. A danas postavljati pitanje što s njima? Hoćemo li brojati nepostojeće listiće? Izgubili su, gospodin Josipović priznao je poraz i ne vidim čemu sve to skupa. Malo je smiješno i nije vrijedno osvrta«, izjavio je Karamarko novinarima nakon sjednice Nacionalnog vijeća HDZ-a.
Priželjkuje suradnju predsjednice i premijera

Ustvrdio je kako bi volio i da priželjkuje suradnju između Kolinde Grabar Kitarović i premijera Zorana Milanovića u skladu sa zakonom. »Naša kandidatkinja, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, cijelo vrijeme je pozivala na suradnju i jedinstvo i vjerujem da će to, što se nje tiče, biti realizirano«, rekao je Karamarko.

Ocijenio je da prve Milanovićeve izjave nisu bile ohrabrujuće, ali njegova izjava sa sjednice Vlade, kada je zaželio dobrodošlicu novoj predsjednici, otvara »malo svjetliju perspektivu«. »Nadam se da će ga to držati neko vrijeme«, rekao je.

Na pitanje je li očekivao da će Milanović čestitati novoj predsjednici ranije Karamarko je rekao da se to očekivalo u noći izbora, nakon zadnje objave rezultata Državnog izbornog povjerenstva, kao što je to napravio Josipović.

»Možda mu je toliko dana trebalo da uopće shvati da su izgubili izbore«, rekao je dodajući kako to, u svakom slučaju, nije bilo pristojno. »Na neke stvari smo naučili, na neke oguglali. No, bojim se za njih da hrvatska javnost to zna kazniti«, dodao je Karamarko.

»Gospodin Milanović poznat je po svojim osebujnim izjavama koje štete njemu i prikazuju ga u pravom svjetlu, a naštetile su i njihovom kandidatu«, dodao je Karamarko i ustvrdio da izjavama u kojima HDZ-ove članove i birače naziva »hajdučijom«, Milanović govori o sebi.

Upitan bi li bio spreman sjesti s Milanovićem oko nekih ključnih pitanja u politici, Karamarko je rekao da je već dvije i pol godine, kao čelnik HDZ-a i šef opozicije, spreman na sve što će koristiti dobrobiti hrvatskih građana te pričati o aktualnim gospodarskim problemima.
Gospodarski program gotov do ljeta

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da ni premijer niti itko iz Vlade nije pitao HDZ kakav gospodarski program radi zajedno s jednim od najjačih europskih instituta (IFO iz Muenchena), te najavio da će program, koji se bazira na tržišno-socijalnoj ekonomiji, biti gotov krajem svibnja ili početkom lipnja.

»Kolinda Grabar Kitarović, u skladu sa svojom naravi, odlučila je živjeti i raditi u skromnijim uvjetima, bez raskoši koju simbolizira vila na Pantovčaku i Ured predsjednika. Mislim da joj se to treba omogućiti i da stručnjaci za sigurnost moraju naći odgovarajuće rješenje«, odgovorio je na pitanje hoće li novoizabrana predsjednica useliti u rezidenciju u Visokoj ulici umjesto na Pantovčak, unatoč upozorenju stručnjaka na niz sigurnosnih problema.

Komentirao je i sukob interesa ministra zdravlja Siniše Varge zbog pokroviteljstva nad kongresom udruge koji je bio osnivač i član.

»Rekao sam da u ovoj Vladi ne znam koji ministar nije u sukobu interesa. Cijelo vrijeme funkcioniraju po sistemu 'drž'te lopova' a zapravo istodobno čine nepodopštine, blago rečeno. Drago mi je da je to povjerenstvo odradilo i da javnost to zna«, dodao je.

Upitan očekuje li prijevremene izbore, ponovio je da bi za Hrvatsku bilo dobro da izbori budu što prije. »Svaki dan ove Vlade je nova šteta hrvatskoj državi i građanima. Teško je predvidjeti što će biti«, dodao je.

Hina