Kapetan Dragan opet se žali protiv izručenja Hrvatskoj

Istaknuli su da će se u žalbi usredotočiti na prekomjernu duljinu tog sudskog postupka, prenosi The Australian.

Bivši australski ministar unutarnjih poslova Jason Clare odobrio je njegovo izručenje u studenome prošle godine, nakon višegodišnjeg pravnog natezanja i Vasiljkovićevih pokušaja da ospori hrvatski zahtjev za izručenje podnesen 2005. Kapetan Dragan tražen je radi ispitivanja u vezi optužbi za ratne zločine počinjene kada je bio paravojni zapovjednik u tzv. Krajini 1991. i 1992.

Pred Saveznim sudom danas je otvoreno žalbeno ročište protiv vladine odluke o izručenju. Vasiljkovićev odvjetnik Julian Burnside rekao je da će se u žalbenom postupku usredotočiti na pravne odgode u tom predmetu, pitanja koja se odnose na Ženevsku konvenciju i pitanja proceduralne pravednosti. Istaknuo je da je Vasiljković u zatvoru već nekoliko godina te da je to relevantno za ocjenu je li odluka o izručenju donosena u razumnom roku.

Prema optužnici koju je objavilo tužiteljstvo Šibensko-kninske županije, Vasiljković je mučio ratne zarobljenike, naredio da ih se ubija i zapovijedao napadom na Glinu u kojem je bilo civilnih žrtava. Vasiljković, koji je rođen u Beogradu i ima australsko državljanstvo, niječe sve optužbe, no Vrhovni sud Novog Južnog Walesa potvrdio je da je on doista počinio ratne zločine mučenja i silovanja te da je priznao pokolj.

hrt.hr