'Kapetan Dragan' može biti izručen Hrvatskoj

Vrhovni sud prihvatio je žalbu savezne vlade i poništio presudu Saveznog suda da Dragan Vasiljković ne može biti izručen Hrvatskoj, jer ne bi imao pošteno suđenje zbog svojih političkih uvjerenja, piše dnevni list Australian na web stranici.

Sedam sudaca Visokog suda vijećalo je samo 15 minuta prije nego što su odlučno odbacili odluku nižeg, Saveznog suda.

Vasiljković, bivši vođa srpskih paravojnih snaga u Hrvatskoj, australski je državljanin kojeg je australska policija uhitila u siječnju 2006., na temelju zahtjeva za izručenje koji je podnijela Hrvatska.

U to je vrijeme živio u Australiji pod imenom Daniel Snedden.

Vasiljković nije bio na sudu u Canberri u utorak, već se noć prije odlučio vratiti svojoj kući u Coffs Harbouru.

U ponedjeljak je australski državni tužitelj, u ime Republike Hrvatske argumentirao da je Savezni sud pogriješio kada je odlučio blokirati Vasiljkovićevo izručenje Hrvatskoj, na temelju procjene da ne bi imao pošteno suđenje zbog svojih političkih uvjerenja.

Vasiljković je optužen u Hrvatskoj za ratne zločine počinjene nad zarobljenim pripadnicima HV-a i Hrvatske policije u Kninu i Bruškoj u veljači 1993. godine.

Nakon sudske rasprave u utorak ujutro, srpski arhijerej Dragan Saracevich izjavio je da je jako razočaran odlukom Vrhovnog suda, te kako strahuje da Vasiljković neće imati pošteni tretman u Hrvatskoj.