Kao dio cestovnog koridora 5C Budimpešta-Osijek-Ploče

koridor 5c, gradnja koridora Vc, Budimpešta-Osijek-Ploče
Proljetos smo nazočili postavljanju prve zatege. Sada, krajem ljeta, sve su zatege na svome mjestu. Most preko Drave kod Petrijevaca, kao dio cestovnog koridora 5C Budimpešta-Osijek-Ploče, poprimio je svoj konačni izgled.

"Harfa", nadjenuli smo mu ime, a našim domaćinima na gradilištu Robertu Španoviću, glavnom inženjeru gradilišta, djelatniku Hrvatskih autocesta (investitor), i Ernestu Eviću, glavnom nadzornom inženjeru, iz osječkog ogranka Instituta IGH, ime se, čini se, svidjelo. Oni, kao uostalom i cijela operativna ekipa, nazivaju ga mnogo jednostavnije - "most na Dravi".

A most je impresivan - i za prijašnjih posjeta zadivljavao nas je svojim podatcima - nosači ili piloni visoki 75 metara među najvišim su građevinama na području ravne Slavonije, most će ukupnom duljinom od 2,5 kilometara biti najduži most u Hrvatskoj, ovo je unatrag dvije godine jedno od najvećih gradilišta u zemlji... No za ovog posjeta najvažnije su zatege, odnosno, laički rečeno, sajle koje će nositi most. Postavljeno ih je svih 80, odnosno 40 pari, ili 20 pari po svakom pilonu.

- Zatega se sastoji od zaštitne cijevi i unutar nje je užad od visokovrijednog čelika. Zatege su različite duljine, od 116 metara, kolika je najduža, do najkraće od 49 metara. Ovisno o duljini zatege, varira i broj pari užadi unutar nje, tako ova najduža ima 91 par, a najkraća 37 - objašnjava Španović.

Na prvu ruku reklo bi se da sliče građi mišića - vlakna koja su spojena u snopić i ovijena ovojnicom, zapravo to i jesu - mišići koji će nositi most.

S Evićem smo zašli u trbuh mosta, u njegovu unutrašnjost, kako bismo vidjeli gdje se to sajle "fino zatežu."

- Zatege završavaju na vrhu pilona, a ovdje dolje se mjeri sila u svakoj pojedinoj zatezi i na osnovi toga svaka će dati protuuteg. Ili pojednostavljeno, sada se radi njihovo finalno zatezanje, kojim će u cijelosti na sebe preuzeti nosivu ulogu - kaže Ević.

Nakon dovršetka ovog dijela posla moći će se ukloniti i dva privremena potpornja koja još stoje u Dravi i "kvare" cjelovitu sliku mosta. "Oni će dolje najkasnije za mjesec dana", kaže Ević.

Na mostu više neće biti tzv. grubih radova, sada još predstoji gradnja tzv. monolitnih rubnjaka koji nose završnu ogradu, postavljanje servisnog hodnika, zatim polaganje hidroizolacije i završnog sloja asfalta. "Približavamo se tako konačnom završetku radova koji je prema dinamici planiran za proljeće iduće godine", zaključuje Španović