Kako preko granice: Propusnice EU za one koji žive 30 KM od granice s RH

...na jednoj i predstavnika EU-a na drugoj strani, znat će se hoće li pogranični pojas između BiH i Hrvatske iznositi pet ili 30 kilometara.

Izdavanje propusnica

Kad se ovo pitanje definira, onda će znati tko će za stanovnike tih pograničnih područja izdavati pogranične propusnice kako bi nesmetano mogli prelaziti buduću granicu EU-a, radi obrađivanja poljoprivrednih površina ili obilaska imanja. Prema dosadašnjem sporazumu, BiH je trebala izdavati pogranične propusnice svojim građanima, a Hrvatska svojim. No, u novim pregovorima bh. strana traži promjenu na način da BiH izdaje propusnice hrvatskim građanima, a Hrvatska državljanima BiH. "To izdavanje pograničnih propusnica je bilo dogovoreno ranijim sporazumom, ali nikada u praksi nije zaživjelo, jer BiH nikada nije otiskala propusnice za svoje građane, što košta. Prema novom sporazumu, uloge će se obrnuti, te će Hrvatska izdavati propusnice našim, a BiH hrvatskim građanima", objasnio je u razgovoru za Večernjak pomoćnik ministra sigurnosti BiH Ermin Pešto. U slučaju da BiH preuzme odgovornost za izdavanje pograničnih propusnica državljanima Hrvatske koji unutar pograničnog pojasa od pet ili 30 kilometara posjeduju nekretninu, tada bi se za takvu opciju morala pronaći u proračunu financijska sredstva, jer te propusnice po svemu moraju ispunjavati EU standarde kvalitete. No, postoji opcija, kako doznajemo u Ministarstvu sigurnosti BiH, da se i izdavanje tih propusnica prepusti kao i do sada Hrvatskoj, dok bi BiH svojom ovjerom vršila konačno odobravanje izdavanja pograničnih propusnica. Na taj način okvirno bi se napravila ušteda na godišnjoj razini od milijun maraka. Za dobivanje spomenutih propusnica s obje strane buduće granice EU-a "konkurira" oko 100.000 stanovnika. Prijelaz stanovnicima s takvim dozvolama, bit će omogućen na samo 20-ak malograničnih prijelaza, koje su ranije dogovorile vlade dviju država, piše Večernji list.

Kilometrima do prijelaza

Duž granične crte od 1000 kilometara duge granične linije između BiH i Hrvatske, bit će brojnih problema kad susjedna država 1. srpnja postane članica EU-a, jer će zbog nepostojanja malograničnog prijelaza ljudi na svoja imanja iz BiH u RH i obrnuto morati prelaziti na desetke kilometara udaljenosti Neće biti samo problema zbog dozvola, veći problemi očekuju se kod prometa roba pa i onih biljnog i životinjskog podrijetla, a to će biti prijelaz Nova sela - Bijača i Bosanska Gradiška. Stanovnici BiH tijekom prijelaza državne granice s Hrvatskom i dalje će prolaziti temeljitu kontrolu carinika i policajaca Detalji oko novoga graničnog režima između dvije države bit će poznati najvjerojatnije do početka idućeg mjeseca. U Bruxellesu slijedi nova runda razgovora između BiH i RH uz nazočnost čelnika EU-a.