Kako preći granicu ako nemate pograničnu propusnicu

Jedna od glavnih tema posljednjih dana u Metkoviću su svakako pogranične propusnice, te dugi redovi za njihovo izdavanje. Za građane koji nisu ili neće na vrijeme stići izvaditi pograničnu propusnicu, provjerili smo što im to zapravo znači nakon 1. srpnja.

Za one koji nisu upoznati, pogranični prijelazi za koje je potrebna pogranična propusnica su:

GP Unka
GP Gabela Polje II (Glibuša)
GP Prolog/Podprolog
GP Vukov Klanac
GP Imotica

Dakle, preko ovih prijelaza nakon 1. srpnja nećete moći bez pogranične propusnice, odnosno u BiH sa osobnom iskaznicom moći ćete samo preko Međunarodnih graničnih prijelaza, a to su:

GP Doljani
GP Gabela Polje I (Jura Shop)
GP Prud
GP Klek

Svakako je dužnost svih građani koji svakodnevno prelaze granicu da izvade propusnicu, prije svega kako u ljetnim gužvama i sami ne bi imali problema sa dugim čekanjem na prijelaz, a i da na primjer stanovnici Gabela Polja ne bi iz Metkovića višesatno putovali doma.

Pogranične propusnice

Za vađenje propusnice po starom pograničnom sporazumu ostao je još samo jedan dan. Potrebno je dakle, radnim danom u vremenu od 16 do 20 sati napraviti zahtjev u PP Metković te uplatiti iznosi od 60 kuna.

Nove pogranične propusnice koje će se izdavati od 1. srpnja 2013. godine, imati će malo obrnut slijed, dakle, stanovnici pograničnog područja Metkovića će ih vaditi u Čapljini, dok stanovnici pograničnog područja BiH u Metkoviću. Cijena nove pogranične propusnice biti će 300 kuna, a na jednu propusnicu moći će se upisati dva granična prijelaza.

Propusnice će se također trebati ovjeriti i na drugoj strani, a stare (žute) pogranične propusnice izdane hrvatskim državljanima na rok od 5 godina BiH Policija će bez naknade zamijeniti za nove biometrijske propusnice.

metkovic-news.com