Kako nas deru trgovci na Jadranu: Jogurt 5KM, pivo 10KM, smokve 15KM, hamburger 17KM...

Vratili su se s dva korneta i rekli da im je teta oprostila dvije kune. Tako je svoje iskustvo iz Brela opisala čitateljica čijoj su djeci u lokalnoj trgovini dva korneta naplatili 42 kune. No ovo nije izdvojen slučaj. Dio trgovaca i ugostitelja kao da u sezoni želi zaraditi za cijelu godinu. Naši čitatelji našli su i kafić na dubrovačkom Stradunu u kojem pivo stoji 40 kuna, pa hamburger na Hvaru za 65, a kilogram smokvi u Rovinju 58 kuna. Zbog gramzivosti trgovaca žale se i gosti i domaći. No njih to ne brine... Platile smo 13 kuna za 2,5 decilitara Coca-Cole u kafiću u splitskoj trajektnoj luci. Bile smo šokirane, na limenci je preporučena cijena 4,99 kuna, rekla nam je Zagrepčanka. Ona i prijateljica nisu jedine kojima je provod na obali opustošio novčanik.

Cijena prirodne vode u kiosku na plaži u Vodicama je nevjerojatnih 12 kuna! Za sok morate izdvojiti dvije kune više, što je otprilike jednako cijenama u kafićima i restoranima. - Da, mnogi se bune kad plaćaju, svi traže račun jer ne vjeruju da voda toliko košta - kaže prodavačica Mirjana za 24sata.hr.

No ako odete u kiosk iste tvrtke udaljen samo sto metara, pola litre vode ili soka platit ćete 6,99 kuna. Očito je u cijenu uključen i pogled na more. Čast iznimkama, ali kao da se većina trgovaca i ugostitelja natječe tko će bolje “oguliti” turiste. Tako je porcija punjenih paprika u restoranu u Božavi na Dugom otoku 59 kuna. - Nismo ih probali, pa ne znamo je li u cijenu uključen pire ili nije - kaže naš čitatelj. No u istom restoranu porcija ajvara ili kečapa je 20 kn, a biftek bez priloga 150. No mjesto je omiljeno kod talijanskih jahtaša i jedriličara. Budući da su terase restorana navečer pune baš tih gostiju, vjerojatno im te cijene i nisu previsoke. No oni s manjim budžetima morat će se nahraniti negdje drugdje. Makroekonomist Tomislav Čorić smatra kako turistička potrošnja pada jer stranim gostima zadnjih godina pada platežna moć. U Ministarstvu turizma kažu da turisti u Hrvatskoj u prosjeku potroše 58 eura na dan. Na visoke cijene nemaju komentara jer ih ne određuju. Jedino što možemo je za kupnju odabrati jeftiniju trgovinu ili kafić Udruge za zaštitu potrošača slažu se da su visoke cijene u skladu sa zakonom i da trgovci imaju pravo sami određivati cijene, pa i ovakve. - Ovo je slobodno tržište. Nažalost, istina je da trgovci i ugostitelji često zloupotrebljavaju turističku sezonu. Osobito u malim mjestima na obali, gdje nema previše konkurencije i gdje mogu nabiti cijene. Jedino što turisti mogu jest kupiti proizvod gdje je jeftiniji - kaže Ida Kovačić iz udruge Potrošač. Ni u Ministarstvu turizma ni u Hrvatskoj turističkoj zajednici nismo u ponedjeljak dobili komentar o tome je li Hrvatska postala preskupa turistička destinacija te kakvu sliku u svijet šaljemo nerealnim cijenama.