Kad starci prolupaju: Mesić tvrdi da na Bleiburgu nije bilo zločina

Svoje mišljenje o komunističkim zločinima dao je u Dnevniku 3 HTV-a i bivši predsjednik Stjepan Mesić koji je uvjeren da se njihova aktualizacija događa u okviru političke kampanje i uoči parlamentarnih izbora.

Ne slaže se sa terminom 'komunistički zločin', jer, poručio je, u narodnooslobodilačkoj borbi sudjelovalo je najmanje komunista, a krivnju treba svakako individualizirati.

- Na Bleiburgu nije bilo zločina. Tamo je bila jedna pobuna, poginulo je nešto malo ljudi. Nakon Bleiburga, na Križnom putu je vjerojatno bilo zločina, ali ove brojke se napuhavaju i od toga nema ništa - odgovorio je Mesić na pitanje voditeljice je li se na Bleiburgu dogodio zločin.

Od 2001. Županijskome državnom odvjetništvu je zbog ratnih zločina koji su u Drugome svjetskom ratu počinili partizani podneseno devet kaznenih prijava, uglavnom protiv nepoznatih počinitelja, prenosi HRT. Također, procjenjuje se da poznate masovne grobnice u Hrvatskoj kriju gotovo 90 tisuća ubijenih vojnika NDH, ali i civila i djece.