Kad Hercegovci (ne) glasuju: Poraz politike Mesića i Milanovića u Vrgorcu

...novinaru Slobodne Dalmacije, koja se iz nepoznatih razloga još uvijek zove Slobodna Dalmacija. ‘Na prošlim lokalnim izborima Vrgorački kraj je imao 1200 glasača više nego što uopće ima stanovnika', dobacio je Radmilin susjed Živko, aludirajući, ili on ili novinar slobodarske Slobodne Dalmacije, na ‘tisuće' fiktivno prijavljenih Hrvata Hercegovine koji ‘samo dođu taj dan glasovati za HDZ i onda ih nema četiri godine, sve do narednih izbora'.

‘Vrgoračka policija posljednjih dana temeljito provjerava sela i zaseoke u svojoj općini, u potrazi za ljudima s fiktivnim prebivalištima. Iako u policijskoj upravi Splitsko-dalmatinskoj kažu kako je u pitanju redovita policijska aktivnost, povod je veliki nesrazmjer između stvarnog broja birača i onih koji su izašli na izbore 2009. godine', pisao je jedan drugi medij, te tako potpirujući hajku koju je započela ‘crvena peronospora' na čelu s Arsenom Baukom, u nakani da u pograničnim hrvatskim općinama i gradovima otkrije ‘uljeze' koji tako ustrajno i tako dosadno uporno glasuju za HDZ. Čime ‘narodnu volju' Hrvata s ovu stranu granice falcificiraju, jer je posve jasno kako bi rezultati izbora u tim općinama i gradovima bili posve drugačiji, dakle u svim tim mjestima ‘najvjerojatnije bi pobjedio SDP, ili neka druga stranka lijeve koalicije'.

Selo Dusina u Vrgoračkoj općini vjerojatno je postalo najpoznatije selo u Republici Hrvatskoj, jer su pravovjerni hrvatski mediji upravo to seoce apostrofirali kao 'leglo HDZ-ovih uljeza'. Dusina inače ima oko stotinjak stanovnika, i nalazi se na samoj granici Republike Hrvatske i Hercegovine, na putu iz Vrgorca za Ljubuški.

‘Dobar primjer je zaseok Dusine koji je imao više birača nego stanovnika, a na jednoj adresi je bilo prijavljeno čak 404 birača'. Ovakvih lažnih i huškačkih tekstova bilo je ‘na tone' u raznim ljevičarskim medijima, a u svemu je prednjačila Slobodna Dalmacija, valjda tako nastavljajući tradiciju i životni svjetonazor onih koji su je i osnovali.

Sve su svemu, prosječno informirani građanin Republike Hrvatske imao je dojam kako je u pograničnim hrvatskim općinama i gradovima, prije svega u Vrgorcu, fiktivno prijavljeno na tisuće, ako ne i desetine tisuća, Hrvata podrijetlom iz BiH, koji žive negdje u BiH a u ova mjesta ‘svrate' jednom u četiri godine kako bi glasovali za zna se - HDZ. Druga, podredna, varijanta bila je da su u tim naseljima prijavljene trudnice iz Hercegovine, kako bi koristile dječji doplatak, no to nije bilo toliko važno. Ono što je izazivalo beskrajno ogorčenje i bijes ‘ljevičara raznih boja i dezena' bila je spoznaja kako ti ‘uljezi' glasuju baš za mrski im HDZ, dok je većina ‘domicilnog' stanovništva tradicionalno SDP-ovo biračko tijelo. Iz kojih činjenica i podataka su izvlačili baš takav zaključak, nikada nisu objasnili.

Hrvati s druge, Hercegovačke, strane granice oduvijek su s podsmjehom slušali te ‘legedne' o tisućama fiktivno prijavljenih Hrvata Hercegovine, znajući kako se radi o najobičnijim budalaštinama, no protiv ljevičarsko - Mesićevske ‘istine', generirane iz tabora EPH-a, nije se moglo ništa, kao što se niti danas ne može. Jer Hrvati, prije svega oni koji žive unutar granica Republike Hrvatske, bezbroj su puta do sada dokazali kako su idealno ‘stado za šišanje', pa zašto bi i u slučaju hercegovačkih fiktivnih birača bilo drugačije.

Bilo kako bilo, bauk fiktivnih birača kružio je Republikom Hrvatskom dvadesetak godina, sve dok nije došao ministar Bauk koji je oštro krenuo sa svojim falangistima, te je cijela bivša općina Vrgorac temeljito ‘pročešljana' i očišćenja od ‘HDZ-ovih hercegovačkih uljeza'. Sada je ljevičarska falanga, okupljena oko SDP-a, mogla savim mirno i sasvim spokojno čekati naredne lokalne izbore. I onda šok, tuga i nevjerica! U prvom krugu, i Lista i Gradonačelnik Matković!

Boris Matković pobijedio je u prvom krugu s osvojenih 51,19 posto glasova i četvrti put postao gradonačelnik Tinova grada

HDZ je osvojio većinu i u Gradskom vijeću s 51,59 posto te će u sljedećem mandatu imati osam od 15 vijećnika. Iznenađenje izbora je Nezavisna lista mladih koja je osvojila 14,23 posto i dobila dva vijećnika u Gradskom vijeću. SDP predvođen Radom Bobancem osvojio je 31 posto, a HNS nije uspio preći prag.

portaloko.hr