Jug Hrvatske leži na velikim poljima nafte!?

Na pitanje kako će se to odraziti na turizam, iz Ine poručuju da u ovom slučaju turizam pada u 'peti plan'. Gornja i Donja banda te Konavoska brda u bliskoj budućnosti mogli bi postati ''Ujedinjeni konavoski emirati'', piše Dubrovački vjesnik. Naime, nakon što je u četvrtak objavljena vijest kako su istraživanja stručnjaka ruske naftne kompanije Gazpromnjeft pokazala da Konavle leže na značajnim količinama nafte, vrijednost zemlje u Konavoskom polju odmah je porasla. Sve su to posljedice natječaja za dodjelu koncesija za istraživanje nafte i plina koji je nedavno raspisala Crna Gora, a na koji se već prijavilo petnaestak naftnih kompanija, među kojima i naftni 'divovi' Gazpromnjeft te norveški Statoil, ali i domaća Ina.

Područje južnog Jadrana Ina je u suradnji s Amerikancima, kompanijom Chevron, istraživala još prije tridesetak godina kada su pronađeni nafta i plin, no tadašnja tehnologija nije omogućavala bušenja na tako velikim dubinama pa se dalje nije istraživalo. Naime, Jadransko more na jugu najdulje je, prosječno oko 500 metara, a na nekim područjima dno je na 1250 metara.

Za turizam nitko od naftaša ne mari


''Sada je Crna Gora raspisala natječaj za koncesiju na naftna istraživanja i Ina se javila. No, kad se nađe naftno polje, teško je odrediti njegove granice pa se tako se u Crnoj Gori može crpiti nafta koja se nalazi i ispod dubrovačkog područja'', pojašnjava predsjednik Nadzornog odbora Ine Davor Štern. Dodaje kako bi se u Konavlima isplatilo bušiti jer je crpljenje nafte na kopnu značajno jeftinije nego na moru.

Na pitanje kako će se sve to uskladiti s turizmom kroz koji čitav jug gleda svoju budućnost, Štern poručuju kako je to izuzetno teško.

''U situaciji kad barel nafte stoji 120 dolara, turizam pada ne u drugi, već u peti plan'', poručio je Štern za Dubrovački vjesnik.

izvor: net.hr