FOTO  Jučer je na Udbini proslavjen dan Hrvatskih Mučenika

udbina, obljetnica

...vjernika vojni ordinarij biskup Jure Bogdan koji je u svojoj propovjedi istakao:

Mnoge stranice naše nacionalne povjesti ispisane su krvlju nedužnih žrtava i pitamo se sa pjesnikom svećenikom don Antom Škobajem: Oj zemljo Hrvatska, krvlju natopljena,kuda tvoje krvi potoci uviru?Hoćeš li se ikad, suzam’ oškropljena,otkupiti grijehu, dovinuti miru,žrtvom hekatomba, ratnih paljenica,dok sinovi tvoji po svim bojištima za probitke tuđe nevini umiru.

Prije nešto više od pet stoljeća osmanlijski osvajači su pokorili malu Aziju i onda su krenuli dalje. Hrvatska je bila predziđe kršćansta tako je 9 rujna 1493 godine na Krbavskome polju pri vaćanju Turskih osvajača ban Mirko Derenčin sa knezovima Ivanom i Bernardom Frankopanom odlučio sa Hrvatskom vojskom napasti turske osvajače, ali to je bilo pogubno tako da je taj dan što ubijeno, što zarobjeno preko 13 tisuća vojnika. Mrtve nije imao tko pokopati pa su vuci razvačili njihova tjela .Krv mučenika je sjeme novih kršćana. Mučenik se suprostavja laži i obnani, mi kao crkva u Hrvata svjedočimo o mučenicima koji su nastradali na Krbavskome polju. Među Hrvatskim mučenicima posebno mjesto zauzima blaženi Alozije Stepinac koji je postao branitelj Boga jer je branio istinu. Križ nas uzvisuje kako bi nam nebo otvorio. Mučenici svih vremena dobro su razumjeli riječ Isusa Krista koje glase: Tko mi hoće služiti neka ide za mnom. Moramo voditi čestiti kršćanski život i poštivati dostajanstvo braka i obitelji. Trebamo svi raditi za boljitak roda Hrvatske i sviih njezinih građana i građanki sa vjerom u Boga i blaženu djevicu Mariju majku našu.

Na mislnom slavlju bili su nazočni ministar Hrvatskih branitelja Tomo Medved, general u miru Josip Lucić, potpredsjednik Sabora Ivan Tepeš, gradonačelnik zagreba Milan Bandić sa suradnicima, hrvatski branitelji iz Imotskog, Slavonije, Zagreba i svih drugih krajeva Lijepe naše, te prestavnici političkih stanaka Ivica Radošević i Ranko Topić iz HSP,

Posebna pohvala Hrvatskim braniteljima koji su i ove godine pješačili od Boričeva do Udbine u dužini oko 35 kilometa,

Ivica Lozina