Jubilarna 300. Sinjska alka: Slavodobitnik Frano Ivković

sinjska alka, sinjska alka, New York, pri UN-u, Sinj
Slavodobitnik 300. Sinjske alke u Alkarskim dvorima organizira veliko slavlje.. Svi su dobrodošli, sprema se i veliki vatromet kao i bogat zabavni program. Slavlje će, kažu, potrajati dugo u noć.

Alkom se slavi pobjeda nad turskim osvajačima davne 1715. godine, podsjeća HRT. Rano jutros s tvrđave su se oglasile mačkule, a ulicama grada Sinja svirala se budnica. Ona je znak za okupljanje alkara i naroda.

U puku Cetinske krajine živi predaja kako je Čudotvorna Gospa Sinjska otjerala Osmanlije, a Sinjani su kao vječni zavjet odanosti i poštovanja utemeljili vitešku igru Alku. Njezinu važnost prepoznao je i UNESCO koji ju je prije pet godina upisao na popis nematerijalne svjetske baštine u Europi.

U Sinju su predstavnici crkvene i vojne vlasti, diplomatskog zbora i gotovo cijeli državni vrh predvođen predsjednicom Republike Hrvatske, pokroviteljicom 300. Alke, Kolindom Grabar-Kitarović. No predsjednik Vlade Zoran Milanović, premda je bio najavljen, nije došao. Otkazao je dolazak nekoliko sati prije samog događaja./HMS/