Josipović stigao u Srb, prosvjednici viču: Četnici, bando crvena, ovo je Hrvatska, Vukovar...

Stigao je i predsjednik Ivo Josipović. Otkrivanje spomenika, pod pokroviteljstvom Luke Bebića, organizira Srpsko narodno vijeće (SNV) u suradnji sa Savezom antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske te općinom Gračac, piše slobodna dalmacija.

No, nekoliko desnih stranaka i braniteljskih udruga protive se obilježavanju obljetnice i povezuju je s velikosrpskom ideologijom. Nešto prije podneva u Srb je stiglo nekoliko autobusa s prosvjednicima.

Pješice su došli do blizine Parka Nikole Tesle, na čijoj je uzvišici obnovljeni spomenik Vanje Raduša, srušen u ljeto 1995. Prosvjednici nose hrvatske zastave te pjevaju domoljubne pjesme.

Srbom odjekuju parole tipa: "Ovo je Hrvatska!", "Bando crvena!", "Četnici!", "Vukovar!"... Imaju i transparente: "Komunistički zločin nije antifašizam", "Stop ponižavanju Hrvatske", "Agresija na Hrvatsku nije građanski rat" itd.

Više stotina policajaca, među kojima ima i dosta specijalaca, osigurava mjesto događaja. Policajci su postavili ograde od željeznih šipki kako bi spriječili prosvjednike da priđu parku.

(jl)
foto: vladimir ivanov/cropix