Josipović odgovorio Lagumdžiji: Želja nam je da se vlast formira demokratski

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je da njegova zemlja želi BiH da vlast organizuje na demokratski i funkcionalan način, te da će, kao i do sada, podržavati put BiH u Europsku uniju i NATO.

Komentirajući kritike koje mu je nedavno uputio predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Zlatko Lagumdžija, Josipović je novinarima rekao da poštuje neovisnost, suverenitet i jedinstvo BiH, a da sve države, pa i susjedne, trebaju da poštuju određene demokratske standarde.

Josipović ističe da je on osobno, kao i drugi hrvatski funkcioneri, održao sastanke sa svim mogućim opcijama u BiH, i to na njihov zahtjev.

"Mislim da su svi oni prepoznali Hrvatsku kao prijatelja koji želi dobro BiH", rekao je Josipović.

Lagumdžija je u nedjelju kritizirao Josipovića ocjenjujući da hrvatski predsjednik "problematizuje legitimitet SDP BiH" u vezi sa uspostavljanjem nove vlasti u BiH na osnovu rezultata izbora iz listopada 2010. godine - podsjećaju hrvatski mediji.

U drugom Dnevniku Federalne televizije, odgovarajući na pitanje što misli o izjavama hrvatskih političara u pogledu formiranja vlasti u BiH, Lagumdžija je rekao da "veleposlanik Hrvatske nema pravo da utječe na unutarnje stvari u BiH", te dodao i "to od 1995. nije radio ni srpski veleposlanik".

Lagumadžija je nepristojnom ocijenio i izjavu veleposlanika Hrvatske u Sarajevu Tončija Staničića da oba HDZ-a moraju biti dio vlasti.

"I mnogo veći autoriteti iz mnogo ozbiljnijih diplomatija u međunarodnoj zajednici nisu se usudili tako nešto izjavljivati", rekao je Lagumdžija.

dnevnik.ba