Josipović i Sveti Otac razgovarali o BIH

Nakon susreta sa Josipovićem, papa je razgovarao i sa premijerom Jadrankom Kosor, koja je rekla novinarima da Hrvatska ima punu podršku poglarava Rimokatoličke crkve na putu ka EU.

Ona je rekla da je prenijela papi da Hrvatska javnost njegovu posjetu doživljava kao novu nadu i ohrabrenje da se što prije završe pregovore i da Hrvatska kao 28. članica pristupi EU.

"Čuli smo riječi podrške, nade, ohrabrenja, ljubavi i podrške", rekla je Kosor, dodavši da je papina posjeta veliki događaj za Hrvatsku.

U svom prvom obraćanju nakon slijetanja na zagrebački aerodrom, papa se založio da Hrvatska kao skora članica EU snagom svoje tradicije pridonese da Unija vrednuje ljudske i kršćanske vrijednosti evropske kulture.

"Hrvatski narod od početaka pripada Europi i na specifičan način joj daje doprinos u duhovnim i moralnim vrijednostima", rekao je papa, apeliraući da Hrvatska, na pragu ulaska u EU, pridonese njegovanju moralnih vrijednosti ukorijenjenih u društvenom životu i identitetu Europe, nasuprot izazovima suvremene kulture prožete raslojavanjem, nestabilnošću i individualizmom bez obveza.

Nakon kraćeg odmora, važne političke poruke Benedikta Šesnaestog očekuju se poslijepodne u Hrvatskom narodnom pozorištu gdje će se okupiti društvena i politička elita Hrvatske i diplomatski kor.

Poslijepodne uslijediće druženje s istaknutim osobama iz javnog života i mladima, a sutra velika misa na zagrebačkom Hipodromu, što je i centralni događaj papine posjete Hrvatskoj.

Srna