Josipović: Bez obzira na zahtjev Srbije, Oluju ćemo slaviti i dalje!

Josipović: Bez obzira na zahtjev Srbije, Oluju ćemo slaviti i dalje!
Predsjednik Ivo Josipović komentirao je danas tužbu za genocid. Kazao je da ne želi unaprijed prognozirati stvari te kako naš pravni tim čini sve da uspije. Osvrnuo se i na zahtjev iz Beograda da Hrvatska 5. kolovoza prestane slaviti Dan pobjede i domovinske zahvalnosti.

- Bez obzira na to što iz susjedstva očekuju da prestanemo slaviti Oluju, mi to sasvim sigurno nećemo. Oluja je akcija u kojoj je Hrvatska osigurala svoju slobodu i teritorijalni integritet. Mi smo sada jedno zrelo, demokratsko društvo, koje cijeni svoju povijest, cijeni svoj obrambeni rat. Ali naravno tamo gdje je bilo zločina, pa i s naše strane, smo spremni reagirati. Ako ne bude genocida, nemamo što očekivati, a u slučaju pozitivne odluke u tužbi su navedena naša očekivanja - pojasnio je Josipović.

Rekao je i da bi referendum o dvojezičnosti poslao na Ustavni sud te da je procjena Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, koje je napisalo da je poljuljano povjerenje u cijelu Vladu s obzirom na broj ministara koji sjede u Nadzornom odboru HBOR-a, ''individualna odluka''. Smatra da treba povući pouku i da kod donošenja odluka tih vrsta postoje rigoroznije kontrole svih ovlasti.

vecernji.hr