Jezero Peruča prvi put u povijesti - zaleđeno!

Josip Perić, Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar, buško jezero, maraton, buško jezero, buško jezero, vodostaj, suša, peruča, jezero, led, buško jezero, BIH, Hrvatska, buško jezero
Jezero je zaleđeno na preko devedeset posto vodene površine. Stariji stanovnici naselja uz Peruču sjećaju se da se jezero u najhladnijim zimskim danima ponekad znalo zalediti uz samu obalu, ali se ne sjećaju da je ikada bilo zaleđeno gotovo u cijelosti, piše slobodna dalmacija.

Zašto se jezero zaledilo ovih dana objasnio je dipl. inž. Ivica Vrca, zaposlenik HEP-a koji desetljećima prati i klimatološke tijekove na slijevu rijeke Cetine.

- Pored ekstremno niskih temperatura, kojima je cetinski kraj izložen danima i u kontinuitetu, zaleđivanju Peruče pridonijela je činjenica da je u jezeru trenutno mali volumen vode i mali protok. Visina vodenog stupca u akumulaciji je oko 33 metra ispod maksimuma.

U gornjem dijelu jezera voda je dobrim dijelom postala uglavnom plićak. Da je akumulacija puna ili da se jezero izdašnije puni i prazni vrlo je izvjesno da do zamrzavanja ne bi došlo... - pojasnio nam je trenutnu i posve nesvakidašnju situaciju na jezeru inženjer Ivica Vrca.