FOTO  Jedno je srce, jedna je Hrvatska – predstavljene IV. Hrvatske svjetske igre

Jedno je srce, jedna je Hrvatska – predstavljene IV. Hrvatske svjetske igre
...održano je predstavljanje projekta IV. Hrvatskih svjetskih igara - amaterskog sportskog natjecanja na kojem sudjeluju Hrvati i njihovi potomci iz cijeloga svijeta a koje će se održati od 18.- 22. srpnja ove godine u Zagrebu. Projekt neslužbeno nosi ime „Crolimpijada - Olimpijske igre s hrvatskim predznakom".

Ovogodišnje Igre okupit će najveći broj sudionika do sada - preko 900 natjecatelja iz cijelog svijeta te 150 natjecatelja iz Republike Hrvatske. Natjecatelji dolaze iz Angole, Argentine, Australije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Bolivije, Brazila, Crne Gore, Čilea, Danske, Ekvadora, Francuske, Hrvatske, Italije, Irske, Kanade, Makedonije, Nizozemske, Njemačke, Paragvaja, Perua, Rumunjske, SAD a, Slovačke, Slovenije, Srbije, Švicarske, Švedske, Tanzanije, Velike Britanije i Venezuele te će nastupiti u 16 sportskih disciplina.

Zvonko Milas, državni tajnik u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske zahvalio je svim pokroviteljima i partnerima ovogodišnjih Igara te izrazio zadovoljstvo velikim, dosada najvećim, odazivom natjecatelja i sudionika „Cilj Igara je kroz sportska i kulturna druženja povezati mlade Hrvatice i Hrvate i dati im poticaj za njegovanje hrvatskog identiteta u zemljama u kojima žive i jačanja hrvatskog zajedništva. Putem Igara, Hrvati koji dolaze iz dale­kih kra­jeva, a koji do sada nisu imali pri­liku, moći će upoz­nati lje­pote naše domo­vine, hrvat­sku kul­turu i povi­jest. Osim što jačaju naše zajedništvo i potiču očuvanje nacionalne svijesti među Hrvatima u svijetu, Hrvatske svjetske igre otvaraju vrata i mnogim drugim konkretnim inicijativama i projektima - obrazovnim, kulturnim, gospodarskim. Isto tako, uvjeren sam da će Igre potaknuti želju kod mnogih mladih za povratkom i trajnim ostankom u domovini svojih predaka".

Olivera Majić, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba izrazila je zadovoljstvo i ponos što će Zagreb - glavni grad Republike Hrvatske ponovno, nakon 2014., ugostiti veliki broj mladih iz cijelog svijeta „Biti će impresivno vidjeti kako naši ljudi, Hrvati raseljeni na pet kontinenata i njihovi potomci, s puno ljubavi, bez obzira na prostornu i vremensku udaljenost, čuvaju i njeguju svoj hrvatski identitet. Nazočnost natjecatelja u Zagrebu potvrda je čvrstih i neraskidivih veza između domovinske i iseljene Hrvatske" .

„Ponosni smo što se i HRT - po prvi puta kao medijski pokrovitelj - uključio i pružio potporu ovom jedinstvenom projektu koji ujedinjuje i spaja hrvatski narod, ma gdje živio" rekao je Renato Kunić, ravnatelj Programa HRT-a koji je najavio i buduće aktivnosti, koje HRT, u suradnji sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske planira napraviti u cilju jačanja programskih sadržaja namijenjenog Hrvatima izvan Republike Hrvatske. U tom smislu, posebice je istaknuto ponovno otvaranje dopisništva HRT a u Sarajevu i Mostaru te ponovna uspostava Međunarodnog televizijskog programa za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Na predstavljanju je istaknuto kako su IV. Hrvatske svjetske igre posebne i po velikom odazivu volontera - studentskih i udruga mladih iz Republike Hrvatske, koji će, kao svojevrsni domaćini, svojim sunarodnjacima iz 31 zemlja svijeta nastojati boravak u domovini predaka učiniti nezaboravnim.

Za vrijeme trajanja Igara, sudionici i natjecatelji će biti smješteni u Studentskom domu Stjepan Radić u Zagrebu. Uz sportski i natjecateljski dio, pripremit će se i brojni drugi kulturni, turistički i zabavni sadržaji kako bi sudionicima Igara približili hrvatski kulturni i društveni život te kako bi im boravak u Lijepoj našoj bio nezaboravan. Organizator IV. Hrvatskih svjetskih igara su Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Hrvatski svjetski kongres. Igre se održavaju pod visokim pokroviteljstvom Kolinde Grabar Kitarović, predsjednice RH i pokroviteljstvom Hrvatskog sabora i Grada Zagreba.

Potporu uspješnoj realizaciji ovogodišnjih Igara dali su : Grad Zagreb, Ministarstvo obrane, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo turizma, Ministarstvo zdravstva, Studentski centar Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica Grada Zagreba, Hrvatski olimpijski odbor i drugi. Medijski pokrovitelji su HRT, Večernji list i Slobodna Dalmacija.

Moto IV. Hrvatskih svjetskih igara je; „Jedno je srce, jedna je Hrvatska"

Hrvatske svjetske igre su dosada održane dva puta u Zadru (2006. i 2010.) i u Zagrebu ( 2014.).