Jako nevrijeme u Dalmaciji: Padala tuča veličine oraha, poplave...

vrijeme, Dalmacija, vremenska prognoza, tuča dalmacija, vrijeme, BIH

Prethodne noći i rano ujutro frontalni sustav kretao se preko područja Dalmacije. Nakon što je već jučer promjena vremena zahvatila zapadni dio Hrvatske, danas je stigla i do krajnjeg juga. U ranim jutarnjim satima jako grmljavinsko nevrijeme zahvatilo je područje od Zadra do Splita te je lokalno pala obilna kiša, javlja Dalmacija Danas.

Pred zoru na Čiovu i širem trogirskom području bilo je izrazito jako nevrijeme. Tamo se razvio olujni oblak koji je donio kišu, pljuskove, grmljavinu, ali i tuču. Zbog velike količine oborina u kratko vrijeme dijelovi Čiova su se našli pod vodom, a ponegdje je palo i nekoliko centimetara tuče. Još nije poznato je li izazvala materijalnu štetu, ali pojedina zrna tuče bila su veličine oraha.

https://www.youtube.com/watch?v=4w86kFRa4NM#action=share

Nevrijeme nastavilo prema jugu

Prema podacima mreže postaja Pljusak.com, najviše kiše do 10 sati palo je u Bilicama, 52 litre po kvadratnom metru. Slijede Kaštel Štafilić - Resnik s 51 litrom, Vodice 46, Plano 45, Zaton i Mavarčica na Čiovu 41, Primošten i Prvić 31, Žaborić 29, Šibenik - Martinska 27, Poljica - Marina 27, Murter 23, Kaštel Gomilica 21, Okrug Donji 21…

Nevrijeme se nastavilo kretati prema jugu, a iako je zaobišlo splitsko područje, ponovno se aktiviralo južno od Makarske pa su područja između Makarske i doline Neretve dobila izraženo grmljavinsko nevrijeme i veće količine oborina.

Osvježilo je u odnosu na prethodne dane. Tako je za vrijeme trajanja nevremena temperatura uz obalu pala do 18 Celzijevih stupnjeva, a iako je tijekom jutra nešto zatoplilo, ipak će se zadržati nekoliko stupnjeva hladnije u odnosu na prethodne dane.