'Izrod i veleizdajnik Mesić na četničkom derneku pljuje po hrvatskom narodu koji je svirepo ubijan u Srbu'

Mesić ovakvim istupom pokušava samo izazvati neku reakciju, jer danas mu najteže pada da je njegov praktični politički utjecaj ravan nuli. A čovjek koji se dobro snalazio u svim sustavima to teško proživljava. Stoga je i s Pupovcem spreman ići i po četničkim ustancima.

Često je popis onih koji slave možda i najbolji pokazatelji onoga što se slavi. Na današnjoj kontroverznoj proslavi u Srbu, tako su glavne uloge imali čelnik Srba u Hrvatskoj Milorad Pupovac te bivši predsjednik Lijepe naše Stjepan Mesić. Profesionalna danguba vremena, bivši predsjednik, čak je našao shodnim prozivati sve koji se ne slažu s obilježavanjem ovog događaja. Mesić ovakvim istupom pokušava samo izazvati neku reakciju, jer danas mu najteže pada da je njegov praktični politički utjecaj ravan nuli. A čovjek koji se dobro snalazio u svim sustavima to teško proživljava. Stoga je i s Pupovcem spreman ići i po četničkim ustancima. A Pupovac, koji često prodaje demagogiju prosvijećene osobe kojoj nije bitno tko je što, tek za vrijeme proslava u Srbu te obilježavanja Oluje pokazuje svoje pravo lice.

'Ustanak u Srbu je antifašistički ustanak', kaže Mesić danas. No, vremešni Mesić s uma je smetnuo podatak da je odred iz Srba vodio srpski žandarmerijski oficir. Dio odreda je odmah prvi dan postojanja počinio zločine nad civilima hrvatske nacionalnosti, a nakon rasformiranja postrojbe, veći dio jedinice je otišao u četnike, a ne partizane. Sve te povijesne činjenice pokazuju da je Mesić spreman za par minuta pred mikrofonima ići i na događaje koji su u svojoj srži četnički. Pupovac svojom prisutnošću pak ne iznenađuje, jer sklonost čudnom povijesnom revizionizmu, koji umanjuje zločine njegovog naroda, iskazuje već godinama. Čovjek, koji vječno ima nešto za reći, šuti kao zaliven dok njegov kolega Vojislav Stanimirović blati Domovinski rat i naziva ga građanskim. Pupovac se radije vraća u 1941. ; računa, možda je manje živih svjedoka iz toga vremena - lakše ćemo da mijenjamo povijest, braćo Srbi.

'Zašto Milorad Pupovac radi četničke derneke? Zato što su oba njegova brata, Mladen i Vojislav, bili u četnicima, Mladen Pupovac čak je ratovao u postrojbama kapetana Dragana', rekao je predsjednik Autohtone - Hrvatske stranke prava Dražen Keleminec u razgovoru za naš portal.

Komentirajući izjavu bivšeg predsjednika Stjepana Mesića da se u Srbu 1941. dogodio ustanak protiv naci-fašističkih okupatora i da prikriveni ustašofili to neće moći izmijeniti u povijesti, Keleminac nije imao zadrške. Mesića je nazvao izrodom koji pljuje po vlastitom narodu koga su četnici svirepo ubijali. 'Sramota je da bivši predsjednik ne zna povijesne činjenice, neka čita knjige', poručio mu je predsjednik A-HSP-a.

Keleminec je u Srb stigao sa stotinjak svojih ljudi kako bi prosvjedovali protiv tradicionalnog obilježavanja Dana ustanka naroda Like, koji se u bivšoj državi slavio kao Dan antifašističke borbe. U razgovoru za dnevno.hr rekao je kako je samo jedan cilj dolaska u Srb - da laž nikada ne postane istina. 'Narod mora znati da to nije bio antifašistički već četnički ustanak'.

Prosvjednicima iz Autohtone - Hrvatske stranke prava s govornice u Srbu poruke su poslali i Mesić i Pupovac, koji je po tko zna koji put 'opleo' o povijesti na način na koji je vidi samo njegov narod. Bivši hrvatski predsjednik nadopunio je Pupovca, gdje je ovaj zapeo.

'Oni ne priznaju činjenicu, ne priznaju povijest, oni žele povijest prekrajati i iznova je pisati. I moram reći, bez ikakve želje da dramatiziram stvari, taj im posao ide sasvim dobro od ruke. Kao što vidite, oni u njemu i uspijevaju", poručio je Mesić svima onima koji se ne slažu s četničkim viđenjem događanja u Srbu.

Predstavnik Srpskog narodnog vijeća, koje je, uz Savez antifašističkih boraca Hrvatske, organizator derneka u Srbu pozvao je hrvatsku vlast da zaustavi vrijeđanje onih koji slave Dan ustanka.

Rekao je da oni u Srbu šire bratstvo i toleranciju, požalivši se kako će oni koji misle suprotno od 'ekipe' koju su predvodili on i Mesić, dobiti isti medijski prostor.

Prosvjednici su im pak poručili da se srame što slave četnički ustanak u Srbu koji je bio početak ubijanja i čišćenja okolnih sela od Hrvata. 'Tu su bili samo četnici u sprezi s fašističkom Italijom', izjavio je Keleminac i dodao kako su hrvatsko selo Boričevci 1941. četnici potpuno spalili, a sve hodočasnike koje su pronašli u vlaku kojeg su zaustavili, poubijali. 'Katoličkog svećenika ubili su i nataknuli na ražanj' rekao je na kraju Keleminec.

Dnevno.hr