Iznajmljivač Edo tučnjavom i prijetnjama tjera turiste iz Makarske

Gospodin Edo, njegov sin i njegova žena su prijetili meni, mojoj trudnoj ženi i dvogodišnjem djetetu da će nas fizički napasti ako dirnemo ležaljke ili ih pomaknemo te su tvrdili da je to njihova plaža. Dva reda ležaljki onemogućavaju ulaz u more.

Meni je jako žao što moram napustiti hotel “Lav”. Nisam se mogao okupati ni ispred hotela ni istočno od njega, jer se tamo drže brodovi, te je more puno nafte - napisao je i potpisao gost Stanislav Sabljić u utorak poslijepodne. Prije je spakirao nego je u hotelu raspakirao kufere za desetodnevni ljetni odmor i hotel “Lav” i Makarsku napustio. Želi da se o svemu obavijesti gradska i državna turistička vlast.

Grad nema kontrolu

Vlasnik hotela “Lav” Vlado Brkić pozvao je medije i zamolio ih za pomoć u zaustavljanju neodrživog stanja u turizmu. - Nedavno je iznajmljivač ležaljki ispod moga hotela Edo Urlić udario gosta u leđa. Radi se o Švicarcu, obratio se veleposlanstvu, intervenirali su komunalni redari i policija.

Isti je dan otišao. Molio sam u gradskoj upravi da netko dođe vidjeti kakvo je stanje na plaži. Nespojivo je da se ispred hotela drže gliseri za vuču raznih zabava i padobrana, da su naftne mrlje u moru. Ali nikoga od nadležnih nema da reče ‘daj, Vlado, da vidimo o čemu govoriš, jesi li u pravu ili nisi, da popravimo što se može’ - tuži se hotelijer Vlado Brkić.

Najgore je što nema nikakve kontrole na brojnim rekvizitima. Ležaljke su preplavile plažu tako da su svakodnevne tučnjave da bi čovjek ušao u more i okupao se. - Dali su Edi koncesiju umjesto hotelu “Lav” da stavi ležaljke za goste. Kupio sam 20 komada, ali mi ne daju, piše slobodna dalmacija.

Može ih svaki gost ponijeti na plažu, međutim kažem im ‘možete imati problema s iznajmljivačem ležaljki’. Edo drži i glisere, ‘banane’, zvao sam inspekciju da obavi pregled je li upotrebljava za svoje brodove plavi dizel, što je zabranjeno. Ali nikoga nema niti je koga briga što se događa i gdje se krši zakon. Nemoguće je ovdje imati hotel, i to u prvom redu do mora, kada se na ovaj način uništava plaža.

Prisiljen sam prodati obiteljski hotel sa 66 kreveta za koji sam dobio HBOR-ov kredit. Bez plaže ne može funkcionirati. Imamo goste iz Norveške, Danske, Njemačke, Finske, Italije. Teško mogu biti zadovoljni. Grad mi je prije par godina maknuo tri drvene klupe s moje površine i gradske, koju sam u kamenu uredio, a da sporno vlasništvo godinama ne rješava. Nema razgovora ni dogovora, to je najgore.

 

Prije dvije godine imao sam ležaljke za svoje goste, više mi ne daju - govori Brkić. Ovo je samo posljednji, ali ne i jedini slučaj. Prije tri dana vlasnik ležaljki blizu hotela “Meteor” ponovno je fizički nasrnuo na turista kupača. Interveniralo je komunalno redarstvo i policija. - Čekamo izvješće komunalnog redarstva, jer jedino na temelju službenog izvješća možemo reagirati i raskinuti ugovor s vlasnicima ležaljki ili drugih rekvizita koji prave nered.

Rekli su nam za Dinka Živkovića otprije tri dana, i ranije prije mjesec dana, ali nitko nije dostavio zapisnik. S Gradom dogovaramo da se odmah 1. listopada počne s pripremom sljedeće turističke sezone i kvalitetnim rješavanjem ležaljki i ostalih vlasnika s rekvizitima za plažu - izjavio je Željko Bagarić, direktor Makarskog komunalca, koncesionara gradske plaže.

S.D.