Izabran novi predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi

Izabran novi predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi

Dosadašnji predsjednik Ante Deur izabran je na mjesto Savjetnika za pitanja hrvatskih branitelja Predsjednice Kolinde Grabar - Kitarović te je stoga morao odstupiti s mjesta predsjednika ZUV HGP.
Dražimir Jukić rođen je 1967.godine, u Guberu kod Livna. Dragovoljno se uključio u obranu Hrvatske od srpske agresije kao pripadnik Prve gardijske brigade „Tigrovi", a daljnjim ustrojenjem i razvojem hrvatske vojske priključio se Sedmoj gardijskoj brigadi „Puma". Tijekom Domovinskog rata prošao je brojna bojišta te je prilikom ranjavanja 1993. godine u akciji kod Pristega izgubio lijevu nogu. Usprkos ozljedi, nakon samo dva mjeseca vratio se na teren te se aktivno nastavio boriti za hrvatsku slobodu. Gubitak noge ga nije spriječio da 1994. godine, sudjelujući u operaciji „Zima 94", cijelu Dinaru propješači s protezom. Nakon sudjelovanja u operaciji „ Oluja" ostaje raditi u sustavu MORH-a sve do 1999. godine kada je umirovljen. Opširniji ratni put može se pročitati na sljedećoj poveznici: http://braniteljski.hr/price-ratnika/542-drazimir-jukic-tigar-i-invalid-domovinskog-rata.

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi (skraćeno: ZUV HGP) samostalna je, slobodna i dragovoljna udruga osnovana 2011. godine radi zaštite i promicanja zajedničkih braniteljskih interesa i ciljeva. Zbor djeluje na području Republike Hrvatske, a organiziran je kao nevladina, nestranačka i neprofitna organizacija. Služi kao krovna organizacija 9 članica gardijskih postrojbi.
Djelovanje Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi usmjereno je prema oživotvorenju deklaracije o Domovinskom ratu te zaštiti digniteta i vrijednosti Domovinskog rata kao temelja moderne hrvatske države.
Unazad tri godine ZUV HGP aktivo ukazuje na probleme, ne libeći se govoriti u javnosti o njima pri čemu se pažnja posebno usmjerava na zaštitu dostojanstva Domovinskog rata i branitelja. ZUV HGP također je jedan od glavnih organizatora braniteljske konvencije u Lisinskom, gdje su branitelji poslali jasnu poruku vladajućima, ali i svim ostalima koji su bili na vlasti i koji će tek doći.