Iza bombe u Berlinu stoji prepoznatljiv rukopis Udbe!

U nekim medijima odmah su bez dokaza izašle konstrukcije kako iza svega stoji radikalna hrvatska emigrantska desnica, što je dodatni argument u prilog tvrdnji da iza svega stoje upravo bivši udbaši.

Josipović nasjeo

Na to je nasjeo i Ivo Josipović, koji kaže kako je riječ o ekstremistima koji ne žele napredak Hrvatske. Bilo bi bolje da je rekao kako istraga mora utvrditi tko iza toga stoji jer ekstremisti mogu biti i bivši udbaši te njihovi zaštitnici kojima nije u interesu dobrobit Hrvatske, njezin ulazak u EU i razrješavanje mračnih strana jugoslavenskoga režima, posebice organiziranih ubojstava Hrvata u Njemačkoj. Bivši udbaši poslanom bombom priču sa sebe žele prebaciti na drugu stranu, žele ekstremnom prikazati nepostojeću hrvatsku radikalnu emigraciju, a zapravo ogoljuju sami sebe jer su u panici zbog stalnih njemačkih inzistiranja i istraga o spomenutim ubojstvima, posebice kad su u pitanju bivši šefovi Udbe Josip Perković i Zdravko Mustać. Bomba je odgovor na udarne članke u najutjecajnijem njemačkom magazinu Der Spiegelu koji piše o Udbinim ubojicama i njihovim političkim zaštitnicima u Hrvatskoj, a ovom se provokacijom njih želi prikazati žrtvama neoustaša koje danas štiti njemačka vlast.

To je, dakako, poruka i svima drugima koji se bave Udbinim ubojstvima i pišu o njima, ali i njihov pokušaj da spriječe najavljene prosvjede hrvatskih iseljenika u Njemačkoj kojima se za Josipovićeva posjeta Njemačkoj želi potaknuti procesuiranje odgovornih za Udbina ubojstva i njihovih počinitelja. Zanimljivo je da se kao pošiljatelj bombe navodi neka navodna organizacija “HF” pa se iz toga izvodi nepostojeća Hrvatska fronta, Hrvatski feniks ili Hrvati Frankfurta, čiji grb sliči onome u paketu s bombom, ali s time nemaju veze.

Nestao smisao postojanja

U hrvatskoj emigraciji bilo je pojedinaca koji su bili spremni i na ovakve akcije. No oni su danas ili mrtvi ili ubijeni u Domovinskom ratu, kao Miro Barešić, ili su u domovima za starije i nemoćne. Jedina emigrantska organizacija koja je posezala i za radikalnim akcijama bilo je Hrvatsko revolucionarno bratstvo koje je davno raspušteno, kao i brojne druge emigrantske organizacije koje su raspuštene početkom 90-ih jer je, kad je Hrvatska postala samostalna, nestao smisao njihova postojanja. Pozivi na ubijanje Udbaški je to rukopis i zato što je Udba bila ta koja je kroz pojedine emigrantske organizacije i časopise provocirala krvoprolića kako bi sve emigrante prikazala ekstremistima.

Najbolji je primjer “Hrvatska fronta”, povremeni emigrantski časopis čijih je nekoliko brojeva izašlo od 1979. do 1981. i u kojima se radikalno pozivalo na ubijanje i postavljanje bombi. Već su tada Hrvati sumnjali da iza svega stoji Udba. Urednik je bio Stjepan Mesek, za kojeg se danas zna da je bio doušnik Udbe pod pseudonimom “Dubravko” te da su ga na vezi držala dvojica službenika Udbe u Zagrebu, Milan Munjas i Mišo Deverić.

Preuzeto sa www.vecernji.hr