Iz Mosta su poručili...

Drago Prgomet, most, most, hrvatski zastupnici, Saborski zastupnici

Iz Mosta su danas poručili da razgovore sa SDP-om i HDZ-om nastavljaju idući tjedan. "Most ima sigurnih 16 zastupnika, nema nikakvog raspada, svi ostaju. Dvije zastupnice još nisu odlučile i ne znaju što da rade jer nisu znale što se događa", istaknuo je njihov novi glasnogovornik Nikola Grmoja.
Riječ je o dvjema zastupnicama iz I. izborne jedinice - Gordani Rusak i Ireni Petrijevčanin Vuksanović. Na toj listi prvi je bio Drago Prgomet, pa Grmoja kaže da one osjećaju nekakvu odgovornost i prema njemu. "Zbunjene su jer ni one nisu znale za njegove pregovore s Milanovićem. A sada je na njima da odluče hoće li vratiti mandat, prikloniti se njemu kao nezavisne zastupnice ili pak Mostu. To je na njemu, kao i na njima, imaju apsolutnu slobodu da učine što smatraju da je ispravno i u redu", kaže Grmoja.
Tijekom vikenda će se nastaviti konzultacije unutar Mosta. Grmoja kaže kako je sve ovo što se pojavljuje u medijima dio pritiska koji vrše SDP i HDZ.
- Imam osjećaj da više sada PR agencija radi za njih i da Alex Brown i dalje vuče konce, jer silan je pritisak prema nama, a prošlo je pet dana od izbora. Kada su Sanader ili Milanović imali puno komotniju situaciju, trebalo im je gotovo mjesec dana za sastavljanje vlade. A sada se vrši pritisak i nas se optužuje da ne želimo preuzeti odgovornost, iako smo mi jedini izišli s konkretnom ponudom i prema HDZ-u i prema SDP-u i jasno rekli da želimo preuzeti odgovornost i ući u izvršnu vlast, ako je to potrebno. Naravno da ne možemo nešto jednostrano zahtijevati i uvjetovati, nego ćemo se u zajedničkim razgovorima dogovarati oko svega. A komentatori ili analitičari koji navijaju za jednu ili drugu veliku stranku, pa nas guraju u krilo HDZ-a ili SDP-a, optužuju nas za neodgovornost. A upravo smo mi pokazali odgovornost, a ovo što nam rade, gdje nas Karamarko ipak treba u paketu, a Milanović nastoji razbiti Most nekakvim spletkama - to ne znači da ćemo se mi uvrijediti i nećemo nastaviti razgovore.
Nama je Hrvatska i provođenje ovih reformi, za razliku od Karamarka i Milanovića, na prvom mjestu. A njima je, prema ponašanju koje sada vidimo, isključiv interes da ostanu na pozicijama u svojim strankama - zaključuje Grmoja.
"U ozbiljnoj smo situaciji. Želimo da se Most konsolidira i da nastavimo razgovore. Nastavak razgovora očekujemo vrlo skoro", tek je kratko jučer poručio predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. Rječitiji nije bio ni glavni tajnik Milijan Brkić, ističući da ta stranka ima "sustavan pristup" tome.
Jučer poslijepodne svi zastupnici SDP-a okupili su se na Iblerovu trgu, a razlog je navodno skupljanje potpisa s kojima će Zoran Milanović doći na prve konzultacije k predsjednici. Potpise će paralelno skupljati i njihovi partneri, a potom će se tražiti i potpisi podrške svih ostalih koji su spremni podržati Milanovića za mandatara. U SDP-u navodno računaju da će do ponedjeljka imati od 65 do 70 potpisa, što bi uključivalo IDS, osam predstavnika manjina, Radimira Čačića... Zastupnici manjina sastat će se, pak, u ponedjeljak, kada bi trebali donijeti odluku komu će se prikloniti. Naime, zbog ponavljanja izbora na sedam biračkih mjesta, dva manjinska zastupnika još nisu sigurna u svoje mandate. Zastupnik mađarske manjine Šandor Juhas čeka potvrdu mandata, kao i zastupnica iz albanske manjine Ermina Lekaj Prljaskaj, koja je osvojila tek nekoliko glasova više od svog suparnika. Neki od njih već su se sastali s Milanovićem i Vesnom Pusić. Same konzultacije koalicijskih i stranačkih čelnika kod predsjednice Kolinde Grabar Kitarović trebale bi početi tek nakon objave konačnih rezultata izbora, ali navodno i nakon obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara.

BEZ PROMJENA PRIJETI BANKROT

Ekonomski strateg Mosta Ivan Lovrinović na skupu Hrvatskog društva ekonomista rekao je da je njihov prvi razgovor s HDZ-om i SDP-om bio upoznavanje, a da će se više o sadržaju i potrebi reformi tek razgovarati. "SDP i HDZ su provodili 20 godina isti model ekonomske politike, kao jaje jajetu, i zato ih treba prisiliti da reforme provedu. To samo može netko treći, a to je Most", kaže. Dodaje da Most sebe vidi jedino u budućoj vlasti, jer ne mogu nekomu dati popis reformi pa sjediti u Saboru i gledati hoće li ih i kako oni provoditi. Inzistiraju na pet ključnih reformi: monetarnog sustava, poreznog sustava, pravosuđa, javne uprave i javnih poduzeća. "Ako se to ne provede, postoje najbolji izgledi da Hrvatska u 2017. bankrotira, posebno ako se kamatne stope u SAD-u podignu, za što postoje signali", kaže Lovrinović. Protivi se devalvaciji kune, a što se tiče mogućih novih izbora, kaže, sve je moguće.