Iz Đardina danas kreće treći Split Pride

... prigodni program. Dozvole od Grada su stigle na vrijeme, a za razliku od prošle godine dobili su i dozvole za korištenje bine te za postavljanje zastave duginih boja na Pjaci. Okupljanje počinje u 13 sati, piše dalmacijanews.com.

Povorku će predvoditi gradonačelnik Ivo Baldasar, a očekuje se dolazak ministara Vesne Pusić i Arsena Bauka. Za razliku od prošle godine kada je Pride osiguravalo 900 policajaca, ove će ih godine biti znatno manje. Rubni dio Rive bit će prohodan, a neće biti ni blokade prometa kod crkve sv. Frane. Bit će tri ulaza u Đardin gdje će se zainteresirani moći priključiti povorci. Međutim, kada ona krene, iz sigurnosnih razloga, više neće biti dopušteno ulaženje i izlaženje.

Paško Ugrina, iz Ureda načelnika PU splitsko-dalmatinske, uvjeren je da je prošlogodišnji Pride pokazao da je policija odlično odradila svoj posao, ali i da polako dolazi do promjene svijesti građana. Ne očekuju da će se ponoviti krvave scene prvog Split Pridea, no pozvali su na toleranciju i poštivanje smjernica i zapovjedi policijskih službenika kako bi skup protekao bez incidenata koji bi doveli u pitanje sigurnost sudionika Pridea i ostalih građana. Najavljeno je da će program ispred veleposlanstva Velike Britanije trajati oko dva sata, a potom će se sudionici vratiti u Đardin na završno druženje.