Ivo Sanader tražio prekid izvršenja zatvorske kazne

Ivo Sanader tražio prekid izvršenja zatvorske kazne

Pola godine nakon što je zatvoren zbog šestogodišnje pravosnažne presude za korupciju u slučaju Planinska bivši hrvatski premijer Ivo Sanader podnio je preko svojih advokata molbu za prekid izvršenja zatvorske kazne kako bi se mogao oporaviti nakon operacije koljena.

Sanaderova advokatica Jadranka Sloković kazala je za N1 da je Sanaderu oporavak nakon operacije nemoguć u zatvoru. Zato je zatražila da ga se na mjesec dana pusti na slobodu, dodajući da bi se državi na taj način smanjili i troškovi, a ne postoji opasnost od bijega.

O zahtjevu Sanaderove obrane odlučiće sudija izvršenja veliokogoričkog Županijskog suda, koji je za izdržavanje Sanaderove kazne nadležan od juna.

Sanader je u remetinečkom zatvoru od 4. aprila, kada je Vrhovni sud završio trodnevno razmatranje žalbi protiv prvostepene presude u aferi Planinska kojom je osuđen na četiri i po godine zatvora i povrat 15 miliona kuna. Odlukom Vrhovnog suda Sanader je u konačnici, uz povrat novca, pravomoćno osuđen na šest godina zatvora.

Zbog operacije koljena Sanader je tražio i odgađanje ponovljenog suđenja u slučaju Ina-MOL, no sudija zagrebačkog Županijskog suda je odlučila da će se suđenje nastaviti u Sanaderovoj odsutnosti uz objašnjenje da se sam doveo u tu situaciju. Sudski vještak prethodno je zaključio da operacija nije bila hitna, ali da je Sanader ustrajao na zahvatu nakon kojega su potrebna tri mjeseca rehabilitacije, prenosi Hina.