Ivo Sanader je kriv: Nepravomoćno osuđen na 2,5 godine zatvora, mora vratiti 3,6 milijuna kuna

Ivo Sanader
Sutkinja Jasna Galešić objavila je da je Sanader proglašen krivim. ''Iskoristio je svoj položaj i ovlasti i pribavio imovinsku korist'', navela je sutkinja. U kaznu mu se uračunava vrijeme provedeno u pritvoru i istražnom zatvoru što znači da neće iza rešetaka. Naloženo mu je da Republici Hrvatskoj mora vratiti 3,6 milijuna kuna u roku od 15 dana. Dužan je i podmiriti troškove kaznenog postupka.

''Uzimanjem provizije u ratno doba nije ništa drugo nego ratno profiterstvo. Jasno je da je Sanader za cilj osobnog bogaćenja iskoristio ratno stanje'', obrazložila je sutkinja naglasivši da bi Sanaderu u to doba trebale 64 godine rada da zaradi taj iznos. Olakotne okolnosti su da dosad nije pravomoćno osuđivan, da je obiteljski čovjek i otac dvoje djece, a otegotna da je to učinio na visokoj dužnosti.

Zbog javnog interesa, objasnila je sutkinja, Sanader mora vratiti protupravnu imovinsku korist.

Stranke imaju pravo žalbe Vrhovnom sudu u roku 15 dana.

U aferi Hypo USKOK Sanadera tereti da je kao zamjenik ministra vanjskih poslova uzeo proviziju u protuvrijednosti od 3,6 milijuna kuna, nakon što je ta austrijska banka Hrvatskoj odobrila kredit za kupnju zgrada diplomatskih predstavništava. Kako se radilo o vremenu u kojem je Hrvatska bila u neposrednoj ratnoj opasnosti, Sanader je optužen da je ratni profiter, što je Sanader odbacio na suđenju.

Prvu osuđujuću presudu u ovom slučaju, koja je Sanaderu izrečena zajedno s presudom za primanje mita od direktora MOL-a za prepuštanje upravljačkih prava u Ini, 2014. je ukinuo Ustavni sud i zatražio novo suđenje na zagrebačkom Županijskom sudu.

Oko 14 sati bit će objavljena i presuda za aferu HEP-Dioki, u kojoj USKOK Sanadera tereti za prodaju jeftinije struje Diokiju. U slučaju HEP-Dioki USKOK tereti Sanadera i Roberta Ježića, nekadašnjeg prijatelja bivšeg premijera, a danas krunskog svjedoka u jednom od brojnih Sanaderovih antikorupcijskih postupaka. Uskok je također teretio i Ivana Mravka, bivšeg direktora HEP-a, koji je u međuvremenu preminuo.

U ovom slučaju Sanader je još 2012. optužen da je Mravka poticao da Ježićevoj tvrtki isplati pozajmicu od 15 milijuna kuna i prodaje struju ispod tržišne cijene. Suđenje je trebalo početi još na ljeto 2014., kada je odgođeno zbog bolesti obojice Sanaderovih suoptuženika.

Od niza korupcijskih postupaka Sanader je nepravomoćno osuđen jedino u slučaju Planinska, gdje je dobio 4,5 godine zatvora zbog optužbi da je primio 17 milijuna kuna ''provizije'' nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja, na čijem je čelu bio ''pokajnik'' Petar Čobanković, 2009. kupilo zgradu u Planinskoj ulici od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesnica Stjepana Fiolića.

Ponovno mu se sudi i u slučaju Fimi media u kojoj je, tvrdi tužiteljstvo, iz te marketinške agencije izvlačio novac za HDZ-ov crni fond i privatne potrebe stranačkih dužnosnika.

Početak novog postupka za primanje mita u slučaju Ina-MOL najavljen je za utorak.