Ivo Josipović nije dostojan da bude predsjednik

Predstavnici 15-ak udruga proizašlih iz Domovinskg rata iz Zadra i Zadarske županije okupili su se večeras u dvorani hotela Kolovare i izrazili potporu neovisnom predsjedničkom kandidatu Milanu Bandiću, a za SDP-ova kandidata Ivu Josipovića su kazali da nije dostojan voditi državu stvorenu u krvi, jer je "surađivao s Haaškim tužiteljstvom u pisanju optužnica protiv hrvatskih generala".

Skup braniteljskih udruga u Zadru je održan na inicijativu više udruga, a raspravu je večeras predvodio član Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata i član Izbornog stožera Milana Bandića u Zadru Darko Banić.

"Želimo vidjeti što braniteljska populacija misli o predsjedničkim kandidatima", rekao je Banić, najavivši da će zaključci sa skupa biti objavljeni naknadno, kad ih potpišu sve udruge u Zadru i Zadarskoj županiji.

"No jako je bitno da kažemo 'ne' kandidatu Ivi Josipoviću, koji je podupirao Haaški sud u pisanju optužnica protiv generala, rekao je Banić, dodavši da se mora čuti glas branitelja, koji su bili dosta ponižavani ovih godina.

Ivica Arbanas iz zadarske HVIDR-e istaknuo je kako branitelji više ne mogu stajati po strani.

Član županijske HVIDR-e Klaudio Vidajić je istaknuo da je Bandić za razliku od Josipovića vjerski i nacionalno osviješten. "Josipović ne smije proći, više nam se ne smije dogoditi novi Mesić", rekao je Vidajić.

Zatim je Marko Miljanić, ratni zapovjednik Samostalnoga škabrnjskog bataljuna, istaknuo da je Josipović čovjek koji je više od "Mesića dilao transkripte Haaškom sudu te da će svi članovi toga bataljuna i većina Škabrnjana poduprijeti Bandića".

Željko Turić iz Udruge Središte za obuku dočasnika "Damir Tomljanović Gavran" pozvao je prijatelje, obitelji i članove te udruge i druge da glasuju za Bandića, jer u "katoličkoj državi", kako je rekao, Josipović nema što tražiti na predsjedničkoj dužnosti.

Bandića su poduprli i Ljubica Krcić u ime županijske Udruge civilnih stradalnika Domovinskog rata, Anita Šare u ime Udruge udovica poginulih hrvatskih branitelja, predstavnici Udruge branitelja oboljelih od PTSP-a, Udruge nezavisni dragovoljci Hrvatske, Udruge veterana 4. gardijske brigade, Udruge prvi hrvatski redarstvenik i drugih udruga.

(hina)