Ivan Vrdoljak: Počinjemo tražiti naftu u Slavoniji

Ivan Vrdoljak, Slavonija, nacionalni interesi, ministar gospodarstva, Ivan Vrdoljak, Slavonija, nafta, plin, iran, sankcije, ekonomske sankcije, međunarodne sankcije, EU i Rusija, Rusija i Sjedinjene Države, sankcija protiv Rusije, cijena nafte , nalazište nafte, eksploatacija nafte , nafta
... iskoristili smo za kratak razgovor o aktualnoj gospodarsko-političkoj situaciji u državi. Nezaobilazna tema razgovora bila je velika poplava koja je pogodila županjsku Posavinu.

Voda se povukla, štete se zbrajaju. Što je država poduzela kako bi tim ljudima pomogla i kako bi se što brže tamo normalizirao život?

- Uz svu tu nesreću, država je pokazala dobru organiziranost. Nažalost, dva su života izgubljena, ali spašeni su mnogi životi, te smanjeno širenje štete sanacijom terena. Sada smo ušli u fazu obnove. Ministarstvo gospodarstva prati razvoj situacije na dnevnoj razini, neprestano smo na terenu. Do faze obnove obavljen je dobar posao i vjerujem da će i obnova proći dobro. Posao je sada preuzela ministrica Anka Mrak-Taritaš. Zakon je prošao saborsku proceduru, raspisuje se natječaj. Bit će potrebno obnoviti i sanirati 2.600 kuća, 4.700 gospodarskih objekata i 32 javna objekta. Obnovljena će biti infrastruktura, a onda treba poraditi na "povratku života" u ta područja.
Ina i nacionalni interesi

Je li poznat uzrok ili eventualno krivac za pucanje nasipa kod Rajeva Sela?

- Istraga oko pucanja nasipa u Rajevu Selu je u tijeku. Komisija je formirana i bit ćemo svi obaviješteni o zaključcima.

Odnosi između Ine i MOL-a, presuda Vrhovnog suda i najnoviji razvoj situacije vezano uz odnose dvaju korporacija i nadalje su središtu interesa hrvatske javnosti. Tko vlada Inom?

- Danas Inom vladaju kolege iz MOL-a jer im je to dao bivši premijer Ivo Sanader. Vrhovni sud utvrdio je da se to dogodilo na osnovi kaznenog djela - korupcijom. Od početka pregovora sam inzistirao na promjeni sadašnjeg modela korporativnog upravljanja, za koji se evo ispostavilo da je dogovoren kaznenim djelom i ništa me nije uspjelo spriječiti da svim pokušajima usprkos čvrsto ostanem pri tome. Sada očekujemo da kolege iz MOL-a prihvate izmjene dioničarskog ugovora koji bi dao za pravo drugom najvećem dioničaru, a to je Vlada RH, da sukladno svom vlasničkom udjelu upravlja procesima strategije razvoja Ine, a ne da u pasivi promatra kako Ina propada. Na tome ću inzistirati do kraja. To je nacionalni interes koji je bio prodan i koji se mora vratiti u hrvatske ruke.
Posljedice kupovanja socijalnog mira

Najavljene su predradnje uoči eventualne eksploatacije nafte i plina na kontinentalnom dijelu Hrvatske.

- Točno. U srpnju će biti raspisan natječaj za koncesiju za dio kopna, najprije za Slavoniju. Nakon pola godine kreće središnja Hrvatska, a potom za područje Dinarida. Podaci koje imamo dobri su. Više od 25 godina nitko se time nije bavio. Od ulaska u ovaj posao Hrvatska će imati višestruke koristi. Prve očekujemo već tijekom faze istraživanja, budući da očekujem da se domaće kompanije jave na natječaje i dobiju posao. Kada krene proizvodnja, krenut će i nova zapošljavanja, a u konačnici, sve skupa imat će izravan utjecaj na proračun, pa ćemo moći osigurati veća davanja za obrazovanje, zdravstvo i slično. Uz sve to, kada budemo imali svoju proizvodnju, imat ćemo i najjeftiniji energent u regiji.

Nalazimo se u Belom Manastiru, u Baranji. I neki vaši stranački kolege tvrde kako je ova regija, kao i Slavonija, neopravdano zapostavljena, te kako se država ponaša maćehinski.

- Razumljiv je taj osjećaj. I ja sam Slavonac. Pitanje je zbog čega se ljudi tako osjećaju i koji je uzrok tome. A odgovor glasi - zbog kupovanja socijalnog mira. On se kupovao godinama. Daš malo više i izdržiš do sljedeće godine, do novih izbora. Više se ne smije dogoditi krpanje minusa u javnim tvrtkama i kupovanje socijalnog mira. Treba jasno reći što je profitabilno, a što nije. Nisam sklon reći sutra će biti bolje. Toga su se Baranjci i Slavonci naslušali. Dugo je razdoblje od 20 godina koliko je bilo loše. Prve korake da to ispravimo već smo napravili.
Mnogi dolaze i odlaze, a HNS dugo opstaje

Sve su glasnije priče da je rejting HNS-a drastično srozan te da nikada nije bio niži. To pokazuju i neke ankete. Događa li se nešto unutar HNS-a i je li uzrok tome strah od javnog istupa Radimira Čačića. Niste li, uostalom, ovaj skup u Belom Manastiru sazvali upravo zbog njegova izlaska iz zatvora? Bojite li se "spavača" unutar stranke?
- Idemo redom. Što se rejtinga stranke tiče, preferancijalnim glasovima na izborima za EU parlament dokazali smo da je rejting tri puta veći nego što to pokazuju ankete. Ono što moramo popraviti je komunikacija unutar stranke. Zapostavljena je zbog obveza nastalih našim ulaskom u izvršnu vlast. Bili smo zatrpani problemima s kojima se suočavamo u ministarstvima koja vodimo i sve je bilo podređeno tome. Ispred nas je sada razdoblje uspjeha. Što se skupa tiče, termin njegova održavanja definiran je davno prije izlaska Čačića iz zatvora i nema nikakve veze s njim. Ne bojimo se spavača u redovima HNS-a. Svjedoci smo osnivanja Kerumove stranke, potom one Ljube Jurčića ili Lesarove, koji je bio HNS-ovac, ali i mnogih drugih. Evo sad će i Bandićeva. One dolaze i odlaze sa scene. Iskoriste aktualna događanja, pokupe simpatije, ali dugo vremena opstaju samo one najveće. Uz SDP i HDZ, HNS je na na sceni već 24 godine i imamo gotovo 45.000 članova. Naša snaga leži upravo u našim aktivnim članovima i potvrđuje se svaki put nanovo na izbori.

glas-slavonije.hr