Ivan Tepeš prof. u „Nu2“: Lustracijom se šalje poruka da zločin mora biti kažnjen

ivan tepeš, Nedjeljom u 2, ivan tepeš, hsp ante starčević, HSP AS H, ivan tepeš, HSP AS H, HSP dr. Ante Starčević, ivan tepeš, HSP AS H, ivan tepeš, HSP AS H
U uvodnom razgovoru novi potpredsjednik Hrvatskog sabora Ivan Tepeš prof. iznio je osnovne detalje iz svoje biografije i stanje imovinske kartice, a nakon čega se krenulo u analizu rada Hrvatskog sabora.

„Sabor pratim od svoje desete godine. Pratio sam sjednice koliko sam mogao. Zadnja sjednica je pokazatelj zašto je Sabor imao loš dignitet. Priče o ustašama i partizanima... Meni su psovali dok sam govorio iz SDP-a. Ja smatram da je Sabor vrhunac demokracije. Ja svakoga saslušam, oni iz SDP-a ne. Koliko sam čuo najavu predsjednika Sabora, on je najavio uvođenje reda. Plenarne sjednice više neće biti u isto vrijeme kao odbori. Neoprostivo je da saborski zastupnik kada nije na sjednici, ne može neopravdano izostajati. Nadam se da će biti više pauza. Što se tiče javljanja za riječ potrebno je vidjeti kakva je bila strategija javljanja za riječ. Intenzivno razmišljam o takvim stvarima. Morat ću svoje obveze više uskladiti. Mislim da bi saborski zastupnik morao puno radno vrijeme biti u Saboru" istaknuo je u uvodu predsjednik HSP AS Ivan Tepeš prof.

Govoreći o plaćama saborskih zastupnika, dopredsjednik Hrvatskog sabora Ivan Tepeš, prof istaknuo je kako dužnosnici trebaju djelovati u skladu s problemima s kojima se stanovnici susreću s obzirom kako hrvatski građani dosta teško žive. „Problem je korupcije, ali to je na nama, no tu je još i izvršna vlast koju treba platiti. Na nama je dići standard građana" istaknuo je predsjednik Tepeš, a potom je pojasnio zbog čega je neophodno napokon provesti lustraciju: „U Hrvatskoj je situacija da imamo cijelo stoljeće odgovaranja za zločine, ali nitko nije odgovarao za zločine nakon Drugog svjetskog rata. Lustracijom se šalje poruka da zločin ne smije biti nekažnjen. Lustracija se odnosi na komunističko represivni aparat. Gdje god je provedena, postoji ekonomski uzlet. Za zločine pod palicom Tita nitko nije lustriran, a to se želi relativizirati. Franjo Tuđman također je bio žrtva tog aparata. Moramo uzeti u obzir sve što se događalo u tom razdoblju. Ne vidim niti jedno svjetlo razdoblje prošlog režima. Tko je bio u represivnom aparatu ne može sudjelovati u politici. Mora se razgovarati o svemu tome, moramo raščistiti sa tim dijelom povijesti.

Predsjednik Ivan Tepeš prof. ovom je prilikom naglasio kako moramo znati tko je bio agresor, ali i tko se obogatio na nezakonit način tijekom stvaranja države.

S pozicije potpredsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika Kluba zastupnika HSP AS, Ivan Tepeš prof. istaknuo je kako će stranka tražiti požurnicu da se Ustavni sud oglasi o Zakonu o životnom partnerstvu, dok je o prijevari u izbornoj noći rekao kako postoje indicije kako je Domoljubna koalicija uistinu zakinuta.

Predsjednik stranke Ivan Tepeš prof. u nekoliko navrata tijekom emisije naglasio je kako će se stranka snažno podupirati razvoj hrvatskog gospodarstva: „I dalje se zauzimamo za ukidanje valutne klauzule. Isto tako, moramo općenito porezno rasteretiti građanstvo, a neophodno je kako treba rasteretiti i poduzetnike. Trebamo ubrzati procese, a taj ćemo dio nadoknaditi privlačenjem investicija. U programu imamo i stavljanje u funkciju poljoprivrednog zemljišta. Isto tako. bez nekih reformi u prvih godinu dana nema izlaska iz krize. Ako ove godine provodimo reforme, onda će nam biti bolje. Mi nismo PR vlada, ne robujemo popularnosti. Premijer je stručan za sve to."

Kao i tijekom sjednice Hrvatskog sabora predsjednik HSP AS Ivan Tepeš prof. ponovno je dao snažnu potporu novom ministru kulture dr. sc. Zlatku Hasanbegoviću: „On je rekao kako je nulta točka Domovinski rat. Problem hrvatskoga društva je u tome da se sve izvlači iz konteksta. Hasanbegović ne bi došao do ove razine znanstvenosti da je sve onako kako govore ljevičari. O njegovom programu za kulturu nije ništa govoreno, samo ga se diskreditiralo. Hasanbegović je samo rekao kako u Domovinskom ratu nisu svi izgubili kao u drugim ratovima. U Domovinskom smo ratu pobijedili velikosrpski fašizam. Kod nas se sve gleda dvostrukim mjerilima. On je manjinac, aktivan je član islamske zajednice, ali tome nitko ne razgovara" istaknuo je predsjednik Tepeš, te se osvrnuo i na trodnevnu zabranu rada Z1 televizije: „Kada netko nešto kaže to se može osuditi, ali imamo dvostruka mjerila. Meni je sve uvrnuto. Zašto netko može vrijeđati Ustav i himnu, ali se ne može reći ništa protiv manjina. Za lijepljenje etikete ustaše nitko ne odgovara."

U samom smiraju emisije, potpredsjednik Hrvatskog sabora Ivan Tepeš prof. osvrnuo se i na pitanje o ustašama, kao i ono o nacionalnim manjinama: „Savjetovat ću vam da pročitate moj maturalni rad. Ideja hrvatske države je dio jednog procesa. Ante Pavelić je doista prodao Dalmaciju i bio je saveznik fašista. To su povijesne činjenice. Mnogo je bilo zločina. Puno je ljudi za to i osuđeno. Ne vidim zašto se ostalih 45 godina zločini ne sankcioniraju. Bilo bi dobro radi istine sve to znati. Zločine ne treba negirati. NDH je bila saveznica fašista i nacista. Imam simpatija za pozdrav Za dom spremni. Pripadnici HOS-a nisu bili zločinci. Bili su srčani i hrabri. Najteže dijelove ratišta su oni nosili. Taj je pozdrav dio njihovog identiteta. Što se tiče nacionalnih manjina, mora se smanjiti broj zastupnika srpske nacionalne manjine, a povećati broj zastupnika dijaspore, jer više nismo postkonfliktno društvo. Tražimo reciprocitet sa Srbijom. To nije smanjivanje prava manjina. Okosnica odnosa bi trebalo biti gospodarstvo" zaključio je Ivan Tepeš prof.

Tportal; 24 Sata; Večernji; Jutarnji;